Mit evett Ötzi? 10 étel, amiket évezredek óta fogyasztunk

Helló, popcorn!

olaj
Fotó: Shutterstock
Vannak dolgok, amik nem változnak: az ember szereti a kenyeret, a kukoricát alapélelmiszernek tekinti, és nem tud olaj nélkül létezni. Íme, 10 étel, amik akár több tízezer éve ott lapulnak az emberiség konyhájában.

A következő ételek ugyan több ezer éve táplálékul szolgálnak, de nem pontosan abban a formában léteztek mondjuk 7000 éve, mint ma. Más volt az alapanyagok íze, állaga, a konyhai eljárások is változtak, fejlődtek, de abban hasonlóak voltak, hogy azért kerültek tányérra, mert az őseink szerint is finomak volt. Tippeld meg, melyik lehet régebbi ételünk: a méz, a palacsinta vagy a popcorn?

1. Palacsinta

Palacsinta a világ minden táján van, csak másképp néz ki és más gabonából készül. A leghíresebb persze a kicsi, pufi amerikai változat, de nagy a rajongótábora a francia, vékony crepe-nek, és léteznek sós és persze édes palacsinták, utóbbiból a nutellás ízesítés az egész világon népszerű. Tudod, kinek köszönhetjük, hogy tudjuk, hogy már évezredek óta eszik az ember palacsintát? Ötzinek, az Alpok jégmúmiájának, akinek a gyomrában húst és alakor búzából készült palacsintát találtak a régészek. Ez alapján palacsintát legalább 5300 éve eszik az ember.

2. Te is felejtetted már ebédes dobozban a tésztád?

Fotó: Shutterstock

Bár a tésztáról ma már a legtöbb embernek az olasz pasta ugrik be, már az ősi kínában is fogyasztottak tésztát. Az első írásos emlékek szerint a tészta csaknem 2000 éves múltra tekint vissza a Han-dinasztia idejéből, de találtak egy ásatáson egy légmentesen lezárt edényt tésztával, amit 4000 évesre saccolnak.

3. Tamale: kukorica mindenek felett

A Mexikóban ma is nagyon kedvelt nemzeti étel már 7000 éve a közép- és dél-amerikaiak egyik fő étele. Egy masa nevű kukoricapéppel, hússal, más zöldségekkel megtöltött „csomagról" van szó, aminek a csomagolóanyaga banánlevél vagy kukoricaháncs, a kis, töltikéket órákig párolták föld alatt vagy cserépedényben. A tamalét kézzel eszik, hiszen a külső levél tányérként funkcionál.

4. Sajttorta, csak sportolóknak

A görögök több mint 2000 évvel ezelőtt alkották meg a tökéletes és egyszerű sajttorta receptjét: a lágy, krémes, friss sajtot liszttel és mézzel keverték össze és megsütötték. Mivel ennek a süteménynek igen magas az energiatartalma, az ókori görög olimpiai játékok előtt ezzel etették a sportolókat. A rómaiak hódítása alatt a recept is módosult: olaszosra formálták és sajt helyett ricotta túró és még tojás került a tésztába.

5. Pite, a sós ragu

Az angolok pot pie-nak vagyis edényes pitének nevezik az olyan ételt, aminek csak a tetején van tészta, a tésztaréteg fedőként funkcionál az étel fölött, alatta pedig párolódik a zöldséges-húsos ragu, de népszerűek a belsőségekből készült töltelékek is. Ilyen sós, csípős egytálételek már 3400 éve is készültek Mezopotámiában.

6. Tűzről pattant kukorica

Fotó: Shutterstock

A kukorica nagyon régóta az ember alapélelmiszere, csak a felhasználása változott évszázadok alatt. Mexikóban talált barlangi leletek alapján 4000 évesre becsülik a tűzön kipattogtatott kukorica, vagyis a popcorn korát. Azték emlékek között nemcsak étel formájában találták meg a pattogatott kukoricát, hanem díszítésre és ékszerkészítésre is használták.

7. Kenyér, lepény

Talán nem akkora meglepetés, hogy a kenyér is szinte minden kultúrában jelen van, cipó, buci, bagett vagy lapos lepény formájában, és az is biztos, hogy régóta az egyik legfontosabb ételünk, de vajon milyen régóta? Néhány évvel ezelőttig azt hitték a tudósok, hogy kb. 10 000 éve eszünk kenyeret, de 2018-ban egy régész leleteket gyűjtött egy 14 000 éves jordániai kályhából, ahol kenyér maradványait találta. Érdekesség, hogy mivel nehéz és időigényes gépek hiányában kézzel betakarítani gabonát, majd megőrölni, a kenyér egy ünnepi és ritka étel lehetett.

8. Sajt

A legtöbb emlős állat az anyatej után nem fogyaszt semmiféle tejet vagy tejterméket élete során, az embernek viszont az egyik legrégebbi étele. Sajt talán már azóta létezik, amióta háziasítottuk az állatokat. A legrégebbi sajtot egy 3200 éves egyiptomi sírban találták meg.

9. Méz

Vajon ki lehetett az a bátor ember, aki ránézett egy méhkasra, és azt gondolta – kockáztatva az életét– hogy márpedig megnézi vagy megkóstolja, ami benne van? Nehéz megsaccolni, mióta ehetnek az emberek mézet, de az biztos, hogy vannak több mint 4000 éves egyiptomi hieroglifák, amelyek a méhészetet ábrázolják. Nem régen találtak Grúziában egy közel 5000 éves edényt tele piros bogyókkal, amelyek még mindig nagyon jó állapotban voltak annak köszönhetően, hogy mézben tartósították őket.

10. Olívaolaj

Izraeli (Ein Zippori) rézkori leletek között találtak 8000 éves olívaolaj-maradékot, ami azért érdekes, mert már akkor tudták, hogyan kell olajat préselni és ez a technika azóta sem nagyon változott. Ma pont úgy nyerjük ki a magból az olajat, mint több ezer éve az őseink.

AMI MÉG ÉRDEKELHET