Tippek és trükkök a megfizethető szafarihoz

Természetes környezetükben látni az afrikai állatokat életre szóló élmény.

Fotó: Shutterstock

Egy kenyai szafari felejthetetlen élményt nyújt, ám egy ilyen egyedülálló kirándulás megvalósítása nem egyszerű. Mivel anyagilag húzósabb utazásról van szó, a tervezés hosszabb időt igényel. Hogy tényleg a lehető legkellemesebb élményekkel gazdagodjunk, itt van néhány tipp, miként állítsunk össze egy szafarit, és hogyan tegyük megfizethetőbbé.


​Az utazás időpontjának kiválasztása

A különböző időszakok Kenyában különböző élményeket jelentenek. Ha a nagy csordákban vonuló állatokra vagyunk kíváncsiak a Masai Mara Nemzeti Parkban, a legjobban tesszük, ha a nagy vonulás idején, július és október között indulunk útnak (az augusztust kivéve, amikor a helyieknél is szünidő van, és ők is nagy számban látogatják a nemzeti parkokat, ezért óriási a tömeg). Ebben az időszakban sok turistával és magasabb árakkal kell számolni. Főszezonon kívül nyugodtabb szafarit élhetünk át, kevesebb turistával. Ha ilyenre vágyunk, válasszunk februári vagy márciusi időpontot, hogy elkerüljük az esős évszakot.

A szállás kiválasztása

Fotó: Shutterstock

A legtöbb szálláslehetőség a nemzeti parkok bejáratához közel található. A legjobb szálláshelyek hamar elfogynak, főleg főszezonban, ezért ne várjunk sokat a foglalással. Sok kemping és lodge kényelmes szállást kínál, csodálatos kilátással a vad természetre. Éppen a szálláson lehet a legtöbbet spórolni. Ha nem ugyanabban a hotelben tervezünk tölteni egy hetet, hanem két-három naponta egy újabb nemzeti parkot látogatunk meg, érdemes elgondolkodni azon, mekkora luxusért érdemes többet fizetni. A szafarira érdemes korán reggel, rögtön reggeli után, fél hét körül elindulni, mert az állatok akkor a legaktívabbak. Az egész napos szafarira a szálloda csomagolt ebédet biztosít, és a hotelbe csak este, sötétedés után fogunk visszaérni. Ha nem szeretnénk nagy költségekbe verni magunkat, érdemes kényelmes szállást keresni, felesleges luxus nélkül, jó konyhával. A víz az autóban a szafari során általában már benne van az árban.

Vigyázzunk, milyen társakat választunk

Egy jó ajánlás manapság megfizethetetlen. Mi nagyon elégedettek voltunk az idegenvezetőnkkel, Sammel a @safari_strides cégtől. Remek sofőr, sokat mesélt a kenyai életről, a maszájokról és az állatokról. Ha inkább csehül beszélő idegenvezetőt szeretnénk, forduljunk a @kenyasafarinet társasághoz. Érdemes szem előtt tartani, hogy minél nagyobb cég, annál többet fogunk fizetni. Mindenki le akarja szelni a maga részét a tortából, ezért akkor járunk a legjobban, ha a helyszínen egyenesen azzal tárgyalunk, aki fuvarozni fog minket. Lehetőség van autóbérlésre is, és Nairobiból elvezetni a nemzeti parkokig. Viszont kevés az olyan park, amelyben a turisták is vezethetnek. A legtöbb esetben át kell ülni egy speciális autóba, amelyet a parkot jól ismerő idegenvezető vezet. Higgyük el, hogy nélküle tényleg eltévednénk. Figyeljünk a túl alacsony árakra. Kenyában érvényes a tétel: alacsony ár = alacsony érték, vagyis kaphatunk egy félig szétesett autót, az árban nem lesz benne a belépő a nemzeti parkokba vagy nem lesz biztosítva a víz az autóban.

Mire készüljünk Kenyában, és milyen meglepetések értek minket

Pluszok

Landolás után vegyünk a reptéren SIM-kártyát adatforgalommal. A legjobb lefedettsége a Safaricom társaságnak van. Kellemesen meg voltunk lepve, hogy a lefedettség egész Kenyában, beleértve a nemzeti parkok félreeső részeit, az idő 90%-ában 4G-s volt.

Érdemes megállni Nairobiban a zsiráfközpontban, ahol egy emelvényről lehet etetni a zsiráfokat, kilátással a híres Giraffe Manor szállodára.

Ha Nairobiból a partvidékre, Mombasába szeretnénk eljutni, használjuk a Madarasa Express vasútvonalat. Az új vonatok pontosak, tökéletesen tiszták és kiváló szolgáltatásokat nyújtanak, érdemes néhány dollár felárat fizetni ez első osztályért. Érkezzünk azonban idejében, mert olyan biztonsági ellenőrzés vár ránk, mint a reptereken.

Mínuszok

A helyiek minden turistára két lábon járó pénztárcaként tekintenek. Lépten-nyomon megszólítják az embert, és mindenért pénzt fognak kérni. Készüljünk fel a folyamatos nyaggatásra, főleg ha a híres Diani Beachre vagy Mombasába indulunk.

Diani Beach környékén vigyázzunk az olyan, az egész világon működő szolgáltatásokkal, mint az Uber. Nairobiban gond nélkül működik, azonban ha Mombasában akarunk Uberrel utazni, ne lepődjünk meg, ha a sofőr ahelyett, hogy visszaigazolná az utat az applikációban, inkább telefonál, és megváltoztatja az árat. Az itteni sofőrök hosszú ideje harcolnak az Uberrel az árak megváltoztatása miatt, és mivel nem tudnak megegyezni, megtalálták a maguk módszereit, hogy kijátsszák a rendszert.

Ha a Google Mapsen keresztül próbálunk utat tervezni, felejtsük el az európai pontosságot. A nálunk tökéletesen működő térképek itt csak tájékoztató jellegűek – a navigáció pontosságát és a választott út becsült időtartamát illetően is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET