Ahol a báli szezon nyáron van: Balatonfüred

Füredet nagyon nehéz nem szeretni. Nekünk nem is sikerült.

Fotó: mehdi33300 / Shutterstock

A Balaton északi partján fekvő Balatonfüred a Szlovákiából érkező turisták körében is jól ismert üdülőváros. Természeti környezete lenyűgöző, északról hegyek védik, délről Közép-Európa legnagyobb tava határolja, a levegője tiszta – azaz minden adott egy kellemes nyaraláshoz.

A mediterrán klímájú Balatonfüredre érkezők elsődleges célpontja természetesen a Balaton, a „magyar tenger”, de maga a város is rengeteg élményt ígér. Július végén pedig egy bónusz programot is tartogat az itt nyaralóknak: a csaknem két évszázada minden évben megrendezett Anna-bált!

A füredi Anna-bál

Balatonfüreden idén már a 197. Anna-bált rendezik meg július végén. Az esemény csaknem két évszázados hagyományra visszatekintő rendezvény, Magyarország legrégebbi bálja, amely hangulatában feleleveníti a reformkort, a magyar történelem egyik legizgalmasabb időszakát. Az első Anna-bál Szentgyörgyi Horváth Fülöp János nevéhez fűződik, mivel ő rendezte a bált 1825. július 26-án lánya, Anna-Krisztina tiszteletére. (Más források szerint az 1805-ben született lány öt keresztnevet is kapott, de az Anna nem volt köztük.) A füredi Anna-bál a magyar arisztokrácia körében a legnépszerűbb társasági esemény volt a 19. században, de nagyon sok híresség is részt vett rajta, például Blaha Lujza primadonna, illetve a magyar irodalom olyan óriásai, mint Vörösmarty Mihály és Jókai Mór.

A bál csúcspontja a bálkirálynő és udvarhölgyei megválasztása, de a vigadalomból a nagyközönség sincs kizárva, mert az utcabálon bárki kedvére szórakozhat a kikötő előtti téren. Az Anna-bált megelőzik az Anna Fesztivál szabadtéri programjai, ahol prímásverseny, operagála, kórusok hangversenye és szívhalászat is lesz.

www.youtube.com

Füred 50 - Komjáthy Ágnes, az 1971. évi Anna-bál szépe

A Balaton (egyik) fővárosa

Természetesen nemcsak a nyári hónapokban érdemes felkeresni ezt a bájos kisvárost, hanem gyakorlatilag az év bármely napján. Balatonfüredet gyakran emlegetik a Balaton fővárosaként, jóllehet erre a nem hivatalos címre Siófok és Keszthely is igényt tart. Abban viszont többé-kevésbé mindenki egyetért, hogy Balatonfüred büszkélkedhet Magyarország legszebb sétaterével. A Tagore sétányon úgy érezhetjük magunkat, mintha egy mesebeli kertben lennénk. Az utakat hatalmas fák szegélyezik, és amerre csak nézünk, mindenhol gyönyörű virágszigeteket találunk. Kevesen tudják, hogy a sétány az irodalmi Nobel-díjas indiai polihisztor, Rabindranáth Tagore nevét őrzi, aki 1926 őszén a füredi szívkórház páciense volt, és felépülése után egy hársfacsemetét ültetett a sétány mellett.

És ha már irodalom, ne feledkezzünk meg a „nagy magyar mesemondóról”, a komáromi születésű Jókai Mórról sem, akinek egykor villája volt Balatonfüreden. A Jókai Mór Emlékház ma kiállítóhelyként működik, amely Jókai Mór és Laborfalvi Róza, valamint családjuk életébe nyújt bepillantást. A kiállított korabeli bútorok és tárgyi emlékek azt az érzést keltik, mintha a villa tulajdonosai még mindig ott élnének.

Fotó: mehdi33300 / Shutterstock

Koloska-völgyi Vadaspark

Az egész évben belépőjegy nélkül látogatható vadasparkot 2013-ban nyitották meg a nagyközönség előtt. Az itt élő gím- és dámszarvasokat, muflonokat, őzeket, valamint fácánokat, fürjeket és récéket t egy ajánlott útvonalon járva figyelhetjük meg. Fontos szabály, hogy az állatokat tilos etetni, és a parkba területére kutyát sem lehet bevinni. A vadasparkban lévő magaslesről csodás kilátás nyílik a Koloska-völgyet körülölelő erdőségre.

www.youtube.com

Balatoni séták - Koloska-völgy
AMI MÉG ÉRDEKELHET