Ako spolu komunikujú stromy

Sú všade okolo nás, no ani ich nevnímame. Berieme ich ako akúsi samozrejmosť. Avšak bez nich by sme nedokázali existovať ani my, ani iné rastliny a živočíchy. Stromy nám dávajú veľmi veľa počas ich života, ako aj po skončení ich životného cyklu. Zaujímavé je, že hoci sú nemé, intenzívne spolu – aj so svojím okolím – komunikujú.

Foto: Shutterstock

Keď v roku 2015 vydal nemecký lesník Peter Wohlleben knihu Tajný život stromov, získal si záujem celého sveta. Spustil úplne novú éru vnímania života stromov v interakcii s ich okolím. Dnes už vieme, že stromy, potrebné pre život na Zemi, intenzívne komunikujú so svojím okolím aj spolu navzájom.

Stromy komunikujú s okolím

Foto: Pixabay

Stromy rozprávajú úplne potichu. Ich komunikácia s okolím prebieha cez vône. Ak sa napríklad na stromoch začne pásť bylinožravé zviera alebo nalietavať hmyz, strom začne produkovať jedovaté látky a hromadiť ich v listoch, čím zvieraťu prestane chutiť. Zároveň však vylučuje do ovzdušia varovný etylénový plyn či fenoly, čím varuje stromy v okolí a tie tak môžu zareagovať ešte skôr, než sa bylinožravec či roj hmyzu presunie k nim. Stromy lákajú vôňou osy či vtáky na v nich uložené larvy húseníc a inú, pre nich výživnú potravu. Kvitnúce stromy ponúkajú svoj nektár hmyzu na výmenu za opelenie. V takejto symbióze dokážu stromy chrániť svoj rast a intenzívne spolupracovať s ekosystémom, v ktorom sa nachádzajú. Aj preto je les viac než len stromy a stromy omnoho viac než len drevná hmota.

Internet lesa

Foto: unsplash

Kým ľudia sú spojení internetom (world wide web, www), stromy majú svoj vlastný internet lesa – wood wide web. Signál im pritom pomáhajú prenášať huby cez hustú sieť vlákien v pôde. Tie okrem lepšieho príjmu živín spájajú hubu so stromom. Takéto huby, ktorých je vyše sto druhov, sa nazývajú ektomykorízne huby a na jeden strom môže pripadnúť niekoľko desiatok takýchto húb. Stromy za prenos vody, uhlíka a živín vláknami „platia“ asi tretinou cukru, ktorý stromy vyrobia fotosyntézou. Do pôdy zároveň huby viažu dusík, fosfor a mnohé minerály, ktoré zas potrebujú stromy.

Vzájomné liečenie lesa

Foto: unsplash

Vďaka mykoríze – spojenému fungovaniu stromov a húb – dokážu stromy v pôde aktivizovať antibiotické látky a liečiť tak svoje okolie. Naopak, strom, ktorý už je starý či chorý a odumiera, dokáže cez vlákna spoznať svojich „rodinných príslušníkov“ a posiela im viac uhlíka, obetujúc sa tak v prospech ostatných.

Stromy okolo nás v klimatickej kríze

Foto: unsplash

Ako ľudstvo stále ešte len objavujeme fascinujúce väzby, ktoré má príroda. Stromy a lesy pritom nie sú výnimkou, skôr naopak. Prospievajú však aj nám, ľuďom. O tom, že zadržiavajú toľko potrebnú a toto leto aj na Slovensku chýbajúcu vlahu, už dobre vieme. Strom dokáže „vypiť“ denne až 100 litrov vody. Následne ju však do okolia vypúšťa vo forme kyslíka a vodnej pary, čím svoje okolie prirodzene ochladzuje. Mať stromy okolo seba teda nie je len vecou tieňa. Vďaka stromom máte vždy pri sebe aj ten najprirodzenejší zvlhčovač a čistič vzduchu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET