Jarná únava? Môžete ju poraziť!

Po zimných mesiacoch s príchodom miernejšieho počasia takmer každý zažil tú zvláštnu únavu a letargiu, ktorá je typická pre toto obdobie. Nemusí to byť takto, pri troche pozornosti proti tomu môžete urobiť veľa sami!

Foto: 123rf

Jarná únava naznačuje zníženú hladinu energie v tele, ktorá sa prejavuje príznakmi, ako sú malátnosť, svalová slabosť, bolesti hlavy a kolísavý krvný tlak. Tomuto nepríjemnému stavu sa dá vyhnúť dostatočným spánkom, relaxačnými cvičeniami, konzumáciou jedál správneho zloženia a pohybom na čerstvom vzduchu. Uvádzame niekoľko tipov na doplnenie zásob vitamínov.

Vitamín D zo slnečného žiarenia... alebo z pečienky!

Foto: 123rf

Nedostatok vitamínu D má za následok oslabenie imunitného systému. Jeho primárnym zdrojom je UV-B spektrum slnečného žiarenia, ktoré umožňuje ľudskému telu syntetizovať tento vitamín. V našich zemepisných šírkach v zime dopadne málo slnečných lúčov, takže bez ohľadu na to, ako dlho sme vonku, vitamín D si musíme jednoznačne doplniť.

Pečienka so slaninou na americký spôsob je skutočnou bombou vitamínu D. Je nielen vynikajúca, ale dá sa aj rýchlo pripraviť. Do paradajok nakrájame dieru, osolíme, okoreníme ich a niekoľko minút dusíme pod pokrievkou. Slaninu nakrájame na tenké plátky a opečieme do chrumkava. Pridáme k paradajkám a udržíme ich v teple. Bravčovú alebo kuraciu pečeň okoreníme, obalíme múkou a upečieme z oboch strán na tuku zo slaniny. V tej istej masti opečieme aj nakrájanú petržlenovú vňať, podlejeme bielym vínom, ktoré necháme prevariť na polovicu. Keď je omáčka hotová, polejeme ňou pečienku a podávame spolu s parenými paradajkami a chrumkavou slaninkou.

Vitamín C – večná klasika

Foto: Getty Images Hungary

Koncom zimy potrebujeme aj viac vitamínu C. Je všeobecne známe, že v tomto období potrebujeme skonzumovať viac zeleniny a ovocia, ale musíme dbať aj na to, aby boli sezónne. Spomedzi južných plodov sú vynikajúcou voľbou citrusové plody a granátové jablko, z domácich plodov sú vhodné ovocia jablká a hrušky, zo zeleniny kapusta, reďkovka a cibuľa. Kyslá kapusta je jediným zdrojom vitamínu C, ktorý je nám k dispozícii po celý rok. Najlepšie je, keď si sami pripravíme kyslú kapustu.

Osviežujúci a na vitamíny bohatý šalát s bulgurom a granátovým jablkom je hotový za pár minút. Bulgur uvaríme v osolenej vode domäkka a necháme vychladnúť. Medzitým nasekáme petržlenovú vňať, zrnká granátového jablka povyberáme a zmiešame ich s bulgurom. Zmes pokvapkáme sirupom z granátového jablka a citrónovou šťavou, dochutíme soľou, korením a olivovým olejom.

Vitamínové koktaily

Foto: Getty Images Hungary

Cvikla, mrkva, petržlen a zeler sú vynikajúcim zdrojom vitamínov. Oplatí sa experimentovať s koktailami, ktoré z nich môžeme vyčariť. Ak niekto uprednostňuje ovocné šťavy, nech pije čerstvo lisovaný pomarančový džús.

Šťava z pečenej tekvice s mrkvou je tiež koncentrovaná vitamínová bomba. Očistenú mrkvu dusíme do mäkka, rozmixujeme a necháme vychladnúť. Šťavnatú dužinu tekvice rozpučíme, ak sa nám zdá príliš tuhá, pridáme pár lyžíc vody. Zmiešame obe pripravené pyré, pridáme čerstvo lisovanú pomarančovú šťavu a osladíme medom podľa chuti. Môže sa konzumovať zriedený vodou. Chladený nápoj chutí najlepšie.

AMI MÉG ÉRDEKELHET