Ako prepravovať bicykle autom

Výlet či dovolenka na Slovensku a v okolitých krajinách láka zobrať so sebou aj svoj bicykel. Vďaka nemu rozšírite svoju mobilitu na mieste, zašportujete si a už samotná cyklotúra v novom prostredí môže byť cieľom samotného výletu. Otázkou však je, ako voziť bicykel či bicykle.

Foto: Shutterstock

Požičovne bicyklov, aj tých elektrických, zvyčajne nájdete v každej turisticky významnejšej oblasti. No predsa – tie svoje pedále a bicykel poznáte tak dobre, že sa toho nechcete zbaviť. To so sebou prináša otázku, ako bicykel prevážať.

Bicykel v aute

Foto: Shutterstock

Prvou možnosťou je sklopiť sedadlá a voziť bicykel v aute. Na to je, samozrejme, nutné odmontovať predné koleso, na čo je väčšina bicyklov prispôsobených jednoduchou skrutkou. Pri ráfikových brzdách nezabudnite na ich odopnutie, aby ste sa vyhli hromženiu, prečo vám to stále nejde. Bicykel vložte cez kufor do auta a koleso k nemu. Na jednu podstatnú vec však nezabudnite. Kúpte si gumové sťahovacie laná s háčikmi na koncoch, vďaka čomu budete môcť bicykel, či pri väčšom aute aj bicykle, uchytiť. Na to myslí málokto, no pri prudkom brzdení alebo nehode sa bicykel môže veľmi rýchlo stať nebezpečnou, až smrteľnou zbraňou. Gumové sťahovacie laná môžete vždy voziť v kufri a pri zabezpečení akéhokoľvek tovaru dbajte na čo najsilnejšie napnutie každého z nich.

Bicykel na streche auta

Foto: Thule

Ak potrebujete presúvať viac bicyklov, najlacnejšie riešenie sú strešné nosiče. Ich výhodou je, že na každý bicykel kupujete samostatný stojan, a tak si ich kúpite presne toľko, koľko ich potrebujete. Ďalšou výhodou je, že si nijak neobmedzíte prístup do kufra auta a bicykle sa jazdou po cestách veľmi nešpinia. Počítať však musíte so zložitejšou montážou a náročnejším vykladaním bicyklov na strechu. Zároveň treba dať pozor na nízke prejazdy či podzemné parkoviská. Pripravte sa aj na to, že s vyšším odporom vzduchu sa vám zvýši spotreba paliva.

Bicykle na zadných dverách auta

Foto: Thule

Nosiče na zadné dvere sú rozhodne lacnou a praktickou alternatívou pre menej bicyklov, napríklad ak športujete len dvaja. Nedajú sa však namontovať na hocijaké auto. Dajte si pozor, aby vám nezakrývali svetl, či registračné číslo vozidla. Taktiež buďte obozretní, ak nosič nemá lišty na kolesá. Počas jazdy sa môžu bicykle oškrieť o seba či poškodiť samotné auto. Pripravte sa aj na horší prístup do kufra a obmedzené videnie v zadnom okne.

Bicykle na nosičoch a ťažných zariadeniach

Foto: Thule

Najlepším riešením pre tých, ktorí to s výletmi autom za cyklistikou myslia vážne a dlhodobo, je montáž ťažného zariadenia a kúpa nosiča, ktorý sa naň nainštaluje. Vyberiete si nosiče až do štyroch bicyklov, ktoré môžete uzamknúť o nosič a nosič zas o ťažné zariadenie. Pouvažujte nad sklopnými modelmi, ktoré rýchlym otvorením umožnia prístup do kufra. Nevýhodou je zašpinenie bicyklov a podobne ako pri bicykloch na zadných dverách aj horšia viditeľnosť v stredovom spätnom zrkadle. Vzhľadom na prekrytie značky počítajte s jej premontovaním na nosič a späť na auto vždy, keď nosič umiestnite na vozidlo. Alebo si na dopravnom inšpektoráte nechajte za dvadsať eur vystaviť tretiu značku, ktorú už namontujete na nosič natrvalo. Zakrytia svetiel sa neobávajte. Väčšina nosičov má zabudované vlastné svetlá, ktoré sa prepoja na tie vo vašom vozidle.

Foto: Thule

AMI MÉG ÉRDEKELHET