Ako sa zbaliť na stanovačku

Praktický manuál pre všetkých, ktorí plánujú premiérovú noc pod stanom.

Foto: Getty Images Hungary

Pri kúpe výbavy platí základné pravidlo – investujte do kvality. Každé ušetrené euro totiž pocítite na hmotnosti batožiny, ktorú budete musieť odniesť, ale aj na čase, za aký svoj dočasný domov v prírode postavíte, a tiež na kvalite spánku. Zároveň však platí, že nemusíte mať všetko, čo ponúkajú v obchodoch.

Bezpečná strecha nad hlavou

Foto: Getty Images Hungary

Pri voľbe stanu stačí zvoliť outdoorovú klasiku s dvoma plášťami.

Väčšina z nás nepotrebuje ultra ľahký, dva a pol kilogramový stan ani expedičný stan do drsných vysokohorských podmienok. Stačí zvoliť outdoorovú klasiku s dvoma plášťami, ktoré sa dajú oddeliť – ľahšie sa sušia aj čistia. Vonkajšia vrstva by mala mať vodný stĺpec 3 000 mm/cm2 a podlepené švy. Pri vnútornej oceníte moskytiéru, ktorá sa postará o cirkuláciu vzduchu a ochranu pred dotieravým hmyzom. Praktické sú dva vchody – cestou na toaletu nebudete musieť preliezať všetkých nocľažníkov. Pri zatĺkaní oceľových kolíkov oceníte kladivo.

Pokojný spánok

Foto: Getty Images Hungary

Vo vyšších polohách, ale aj pri vode bývajú chladné noci.

Dôležitou investíciou je samonafukovacia karimatka, ktorá výborne izoluje a vyrovnáva nerovnosti terénu. Na trhu sú modely, ktoré „sa nafúknu" aj do hrúbky 10 centimetrov, nevážia veľa a zmestia sa aj do ruksaku či na bicykel. Na penové podložky na cvičenie určite zabudnite. Ďalším krokom k pokojnému spánku je spacák – hoci sa chystáte na letnú stanovačku, zvoľte spacák do -10 stupňov Celzia. Vo vyšších polohách, ale aj pri vode bývajú chladné noci.

AMI MÉG ÉRDEKELHET