Kvapka oleja pre prírodu

Kvapka oleja pod záštitou Slovnaftu zdolala za necelú dekádu 263-tonovú métu. Zapojiť sa môže každý.

Foto: 123rf

V roku 2011 doniesli ľudia na špecializované zberné miesta Slovnaftu približne 300 kilogramov použitého kuchynského oleja. V nasledujúcom období sa do zberu zapojili aj čerpacie stanice a v roku 2014 stúplo množstvo odovzdaného oleja na jednu tonu. V roku 2019 to bolo už viac ako 77 ton. Napriek priaznivému trendu je však stále čo zlepšovať. V prepočte na obyvateľa sa totiž vlani vyzbieralo 14 gramov, zatiaľ čo ročná spotreba presahuje 14 kilogramov na hlavu. O niečo pozitívnejšie sú celkové čísla: za necelú dekádu odovzdalo Slovensko vďaka projektu Slovnaftu 263 ton oleja, čo je 48 gramov na hlavu.

Prečo zbierať olej

www.youtube.com

Aj kvapka oleja sa ráta

Použitý kuchynský olej často končí v pohároch od zaváranín a následne v komunálnom odpade, v horšom prípade vo výlevke a v kanalizácii. Následne sa zachytáva na stenách potrubí a lepia sa naň ďalšie nečistoty. Svoje o tom vedia v Londýne. Kanalizácie tam pravidelne upchávajú obrovské kusy tuku a iných nečistôt. V roku 2013 sa v podzemí hlavného mesta Veľkej Británie vytvorila hruda s hmotnosťou 15 ton, v roku 2017 mala dokonca 130 ton a dosiahla dĺžku štvrť kilometra. Na Slovensku sa zatiaľ takéto gigantické „zátky" nenašli, ale čistenie potrubí od zvyškov oleja zhltne nemálo peňazí. Navyše, tuky sa v kanalizácii rozkladajú a prispievajú k zápachu, ktorý znepríjemňuje život obyvateľom miest a láka hlodavcov. Vyliaty olej a iné mastné látky spôsobujú ťažkosti aj v čistiarňach odpadových vôd. Vrstvu, ktorá sa vytvára na hladine, treba prácne a nákladne odstrániť skôr, ako sa voda dostane do biologických filtrov. Inak by sa poškodili.

Ako zbierať olej

Foto: 123rf

Použitý kuchynský olej zbiera Slovnaft na 212 čerpacích staniciach z celkovo 253. Olej z vyprážania či fritézy prevezme obsluha čerpacej stanice. Je však dôležité, aby bol v suchej a čistej plastovej fľaši a precedený. Inak by v ňom ostávali nečistoty, ktoré by bránili jeho ďalšiemu spracovaniu. Z oleja totiž spoločnosť Meroco vyrába biopalivovú zložku do nafty. Tá sa začala do palív primiešavať s cieľom znížiť spotrebu produktov z ropy, ktorej spaľovanie prispieva ku globálnemu otepľovaniu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET