Ako si správne vybrať domáci kávovar

Ak milujete dobré espresso či kapučíno, asi si radšej dáte kávu v kaviarni či na servisných staniciach Slovnaft než doma. No ak doma trávite veľa času, máte home office a stále ste kávičkári, pouvažujte nad kúpou kávovaru do vašej domácnosti. Ako si vybrať správny kávovar?

Foto: Shutterstock

Vhodný kávovar sa hodí tam, kde si urobíte minimálne štyri kávy denne, alebo kde si vaše chuťové bunky jednoducho potrpia na kvalitu. Možností máte viacero. Každopádne, ak nechcete investovať stovky eur do kvalitného kávovaru, stále sú tu možnosti ako džezva či french press. Každopádne – vždy si kávu zomeľte čerstvú, len vtedy totiž dá vášmu telu všetky prospešné látky a uvoľní maximum arómy aj chute.

 Typy kávovarov

Foto: unsplash

Kávovary sa teda oplatia, ak chcete dobré espresso. Potom sú vhodné aj pre tých, ktorí majú radi kávu s napeneným mliekom. Na trhu sú tri typy kávovarov. Prvým sú kapsulové kávovary. Sú pohodlné, takmer bez údržby a rýchlym riešením, aj keď kávy nevypijete veľa. Nevýhodou je vyššia cena kapsúl a najmä veľa plastového a hliníkového odpadu, ktorý s nimi vyrobíte. Druhá možnosť sú pákové kávovary. Tie si kúpte, ak ste skutoční kávičkári a viete, ako si kávu namlieť, odmerať, nastaviť všetky parametre kávovaru a pripravte sa na veľa čistenia. Tretia možnosť, ktorá sa hodí väčšine ľudí, sú automatické kávovary. Dnes ponúkajú prekvapivo veľa možností aj pohodlia.

Na čo myslieť pri kúpe kávovaru

Foto: unsplash

Keď už vyberáte ten najvhodnejší kávovar pre vás, majte na mysli jeho parametre. Silný tlak v ňom vám zaručí lepšiu chuť kávy. Ideálne je, aby mal váš pomocník pri varení kávy tlak aspoň 15 – 19 barov. Dôležitá je aj voda. Aby sa káva nespálila, mala by mať 86 – 93 ºC. Pohľadajte kávovar s keramickým mlynčekom, ktorý je vhodnejší na mletie kávy. Keramika sa totiž tak nezohrieva a v káve tak zostanú zachované všetky zdravé látky, až keď ňou bude pretekať voda. No ak máte radi svoju kávu čiernu, môžete z výbavy kávovaru vyhodiť dýzy na penenie či nádobky na mlieko, ktoré by ste v praxi nepoužili. Z praktického hľadiska údržby sa však pripravte na odvápňovanie, menenie vodného filtra či čistenie dýz.

Výhody automatických kávovarov

Foto: Pexels

Pri automatickom kávovare sa staráte o to, aby bola v zásobníku dosypaná zrnková káva, doliata voda (a prípadne mlieko) a aby nádobka na kávový odpad nebola preplnená. Inak máte dobrú kávu na dosah jediného tlačidla. Dnešné automatické kávovary si dokážu zapamätať, akú kávu najviac obľubujete a pijete, a tak dokáže kávu urobiť presne takú, akú máte radi. Ak sa vám zdá továrenské nastavenie veľmi „vodové“, skúste dotiahnutie mlynčeka alebo dajte trochu viac kávy (max. do 11 gramov). Experimentujte, kým vaše lahodné espresso nebude dokonalé.

Vychytané funkcie

Foto: Shutterstock

Pri kvalitných automatických kávovaroch máte zabudované funkcie samočistenia a odvápnenia, a tak sú prakticky bezúdržbové. Niektoré majú dodatočné funkcie, ako je napríklad samozapnutie na presnú hodinu tak, aby keď ku kávovaru prídete, bol predhriaty tak stroj, ako aj vaša šálka na kávu. Najnovším hitom v predaji sa stávajú smart kávovary. Cez Wi-Fi či bluetooth si v nich môžete nechať urobiť kávu aj na diaľku. Len nezabudnite na šálku.

Ako vyhrať domáci kávovar zadarmo

Pri kvalitnom automatickom kávovare si pripravte aspoň 500 až 800 eur zo svojich úspor. Alebo ho vyhrajte úplne zadarmo. Stačí, keď si na cestách doprajete chutnú kávu vo Fresh Corneroch na servisných staniciach Slovnaft. Zaregistrujte sa v aplikácii Slovnaft GO, kartu v aplikácii načítajte vždy, keď si doprajete kávičku na slovnaftke – a ste v hre. Vyhrať môžete jeden z piatich automatických švajčiarskych kávovarov JURA E6 Piano alebo jednu z päťdesiatich palivových kariet MOL Group GIFT, každú v hodnote 40 €. Súťaž trvá do 18.12.2022.

AMI MÉG ÉRDEKELHET