Ako si správne pomlieť kávu

Káva je povzbudením, zobudením, malou odmenou a niečím, čo nám pomáha prekonať aj tie najpochmúrnejšie dni. Pritom každý pije iný typ kávy, alebo ich kombinuje. Na každý typ kávy sa však hodí inak zomleté kávové zrno. Ako správne zomlieť kávové zrná na rôzne typy káv?

Foto: Shutterstock

Pri kúpe kávy samozrejme môžete siahnuť po už zomletej káve. Bola by to však škoda. Rovnaké kávové zrno totiž môže, na základe mletia, dodať úplne inú chuť. Po tom, čo červené bobule dozrejú na stromoch Južnej Ameriky a Afriky a doputujú do Európy si pražiarne dajú záležať na dôkladnom vypražení zŕn pre ich znamenitú chuť. Mletie je už v ideálnom prípade na profesionáloch – alebo na vás.

Čerstvosť, akú namletou kávou nedosiahnete

Foto: Pexels

Kúpením celých zrniek kávy si pri chuti zaručíte čerstvosť, akú namletou kávou nedosiahnete. Vonkajšia šupka kávového zrna totiž uchováva oleje a arómu. Chuť kávy sa uvoľní až mletím. Čerstvosť sa však oxidáciou na vzduchu začína strácať už 15 minút od zomletia, preto sa dáva taký dôraz na čerstvo mletú kávu. Avšak ani to nie je zárukou, aby káva bola skvelá. Baristi študujú chuť kávy dlhé roky a tak pre skutočne výnimočnú kávu zájdite do jednej z prestížnych kaviarní sveta. Pre kvalitnú kávu kedykoľvek na cestách sa zastavte na čerpacích staniciach Slovnaft, kde sa vo Fresh Corneroch spája kvalitná káva s precízne nastavenými kávovarmi. Aj preto sa vo Fresh Corneroch predá najviac káv na celom Slovensku.

Teplota vody a dĺžka kontaktu s kávou

Foto: Pixabay

Hoci to už môže znieť ako veda, okrem kvalitnej kávy a správneho mletia si ešte musíte dať pozor aj na teplotu vody a dobu, počas ktorej sa kávové zrná a voda stretnú. Teplota vody by mala byť mierne pod bodom varu, medzi 91 a 96 stupňami Celzia. Dĺžka kontaktu s kávou závisí od hrúbky mletia a teda aj typu kávy, akú pripravujete. Ak budete mať prihrubé zrná, môže sa stať, že káva bude podextrahovaná a teda slabá. Naopak, prijemné mletie môže spôsobiť príliš horkú chuť.

Ako si správne zomlieť kávu

Foto: unsplash

Pri voľbe hrúbky mletia kávy sa rozhodujte podľa typu kávy a spôsobu prípravy. Zomlieť môžete doma ručným, alebo elektrickým mlynčekom. Odporúčame tie s mlecími kameňmi, ktoré zrná drvia. Ideálne je, aby boli keramické. Keramika totiž dlho vydrží chladná a ani trenie mletia ju nezohreje natoľko, aby káva začala predčasne uvoľňovať pôsobením tepla svoju arómu a chuť inam, než do kávy.

Hrubé mletie

Foto: Pexels

Toto si predstavte asi ako kryštálový cukor. Hrubé mletie si nastavte, ak si pripravujete kávu cez french press. Asi 7-8 gramov kávy je ideálne na 200 ml hrnček. Po zomletí zalejte horúcou, no nie priamo vriacou vodou. Aby sa uvoľnila chuť, mali by ste nechať kávu v kontakte s vodou dlhšie, asi 3-4 minúty.

Stredne hrubé mletie

Foto: unsplash

Pre predstavu prirovnáme toto mletie k jemnému piesku. Táto frakcia mletej kávy je to, čo zvyčajne dostanete, keď si kúpite mletú kávu. Je najrôznorodejším typom a takáto káva je ideálna pre prekvapkávané kávovary. Káva je v kontakte s vodou po dobu niekoľkých sekúnd.

Jemné mletie

Foto: unsplash

Mletie na úroveň asi tak polohrubej múky. Tu ide o klasické espreso. Jemné mletie je určené do espreso strojov. Keby ste z takto namletej kávy chceli urobiť french press, zostalo by vám na dne veľa sedimentu. Keď si espreso rozoberieme do čísiel, tak cez 8 gramov kávy preteká 30 ml vody o priemernej teplote 93ºC po dobu 30 sekúnd cez kávovar pod tlakom 9 barov.

Extra jemné mletie

Foto: Pixabay

Takto jemne mletá káva je už mletá na prach, ako hladká múka. U nás sa používa zriedkavo, no takto rozdrvené zrná sa používajú na tureckú kávu a prípravu v džezve. Pozor, nejde tu však o klasického „turka“ ako sme ho poznali za minulého režimu. Vtedy sme si zvykli zalievať stredne hrubo mletú kávu vodou. Ale kávová kultúra sa odvtedy posunula už oveľa ďalej.

Ako sme už spomínali, pre správnu kávu je treba dbať na viacero faktorov. Na samom začiatku je však výber správnej kávy. Ak vám chutí tá na slovnaftkách, môžete si ju kúpiť aj ako zrnkovú kávu domov v kilovom balení – a namlieť si ju podľa vlastných predstáv a chutí. Stačí popýtať obsluhu o Fresh Corner zrnkovú kávu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET