Ako si správne nastaviť spätné zrkadlá v aute

Ako šofér potrebujete mať oči všade, obzvlášť pri často bezohľadnom jazdení, aké zažívame v dnešnej dobe na cestách. Na to, aby ste sa vyhli prekvapeniam zozadu, máte v aute spätné zrkadlá. Tieto vaše „oči na zadnej strane hlavy“ vám poskytujú maximálnu možnú, no predsa len obmedzenú schopnosť vidieť, čo sa deje za vami. A preto je ich správne nastavenie nevyhnutné.

Foto: Shutterstock

Častým výrokom pri vyšetrovaní dopravných nehôd je veta „ja som ho tam vôbec nevidel/-a“. Šoférovanie od nás vyžaduje mať 360º prehľad o tom, čo sa okolo nás deje. Polovicu z toho máme pred sebou a v periférnom videní. Na tú druhú máme „späťáky“ a potom sú tu slepé uhly. Tie našťastie pri osobnom aute nie sú také obrovské ako pri autobusoch či kamiónoch. No aj tak ich zmenšite, ako sa len dá, správnym nastavením spätných zrkadiel.

Ako nastaviť jednotlivé späťáky

Foto: Pixabay

Začnime tým najjednoduchším - stredovým spätným zrkadlom. To by malo byť vycentrované tak, aby jeho stred bol súčasne stredom zadného okna, ktoré v ňom vidíte. Potom prejdite na spätné zrkadlá po stranách. V nich skutočne nemusíte pozerať na polovicu boku svojho auta. Upravte výhľad cez ľavé spätné zrkadlo tak, aby kľučka na predných dverách bola v pravom dolnom rohu. Na pravom spätnom zrkadle tak, aby bola kľučka na pravých predných dverách v jeho ľavom dolnom rohu. Tak dosiahnete najlepší možný výhľad cez spätné zrkadlá.

Ak sa chystáte urobiť manéver, ako je napríklad predbiehanie, skúsení vodiči odporúčajú: ak je auto v spätnom zrkadle v tej bližšej polovici k vám, môžete ísť. Ak je v polovici smerom od auta, radšej s manévrom počkajte. Všeobecne platí, že objekty v zrkadle môžu byť bližšie, než sa zdá. Aj preto to mnohí výrobcovia dokonca nechávajú napísané na samotných zrkadlách. A preto sa vždy radšej pozrite dvakrát a ešte aj cez rameno. Aj s najlepším nastavením neeliminujete slepý uhol úplne.

Päť vychytávok so spätnými zrkadlami

www.youtube.com

how to adjust car site mirror

V poslednom období sa na sociálnych sieťach rozmohli videá, ktoré vám dajú tipy a hacky, ako vám dobre nastavené spätné zrkadlá pomôžu s parkovaním. Mnohé z nich sme nevyskúšali na všetkých typoch áut, a tak nevieme potvrdiť, či sú všeobecne platné. Môžete ich však pod niekoho dozorom vyskúšať a keď sa vám osvedčia, budete parkovací králi a kráľovné. Tu sú niektoré z nich:

  • Keď parkujete čelom k obrubníku, pozerajte sa na spodnú hranu spätného zrkadla. Keď je tá na úrovni hrany obrubníka, čelo vášho auta by malo byť presne 10 centimetrov od neho.
  • Keď cúvate na parkovacie miesto, pozerajte sa, kedy sa kľučka dverí v spätnom zrkadle dostane na úroveň hrany chodníka, ku ktorému sa približujete. V tom momente by zadok auta mal byť presne 30 cm od jeho hrany.
  • Pri paralelnom parkovaní pozerajte do pravého spätného zrkadla. Keď je kľučka na úrovni kraja cesty, stočte volantom doľava a mali by ste zaparkovať presne na miesto.
  • Keď sa chystáte zacúvať na parkovacie miesto z pravého uhla, pozerajte do spätného zrkadla. Keď sa v ňom zjaví koniec vyznačeného vodorovného značenia vášho vybratého parkovacieho miesta, zastavte, stočte volant naplno a mali by ste sa trafiť presne.
  • Keď odchádzate z parkovacieho miesta, môžete váhať, kedy už zatočiť volantom tak, aby ste neoškreli vaše a okolité vozidlá. Aj tu vám pomôžu spätné zrkadlá. Keď sú vaše späťáky na úrovni prednej časti zaparkovaných vozidiel okolo vás, môžete stočiť volantom do strany a vyjsť bez toho, aby ste poškodili nejaké auto.
AMI MÉG ÉRDEKELHET