Virtuálne cestovanie? Helsinki ukazujú cestu

V súčasnosti, keď je cestovanie obmedzené na maximum, nám zavretým doma nezostáva veľa možností, ako spoznávať svet. Máme síce možnosť ísť do prírody v rámci okresu, no pre objaviteľov to sotva postačuje. Fínske hlavné mesto sa vybralo úplne novou cestou – virtuálny turizmus.

Foto: Getty Images Hungary

Budúcnosť cestovania môže byť vo virtuálnom prostredí. Pri zlepšujúcej sa grafike a zážitkoch, ktoré virtuálna realita ponúka, môžete zažiť atmosféru miest, ktoré by ste inak nenavštívili. Virtuálna realita umožňuje predovšetkým tým ľuďom, ktorí nemajú peniaze, čas alebo majú iné obmedzenia cestovať, možnosť preniesť sa do vzdialených miest behom niekoľkých sekúnd.

Virtuálna realita v mobile

Foto: 123rf

Koronavírus len umocnil potrebu zážitkov zo sveta priamo doma. Mnohí výrobcovia vo svete ponúkajú okuliare na virtuálnu realitu, do ktorých môžete založiť mobilný telefón a fungovať tak na aplikáciách ponúkajúcich zážitky virtuálnej reality. Samotný Google má v ponuke Google Cardboard, čo je držiak na mobilné telefóny vyrobený z kartónu. Stojí približne 15 dolárov na internete, no doručenie na Slovensko zatiaľ nie je možné. Google však ponúka riešenie zadarmo – potrebujete len trochu zručnosti, trpezlivosti a materiálu, aby ste si kartónové okuliare s virtuálnou realitou vyrobili sami.

Virtuálne Helsinki – zvuk ročných období

www.youtube.com

Virtual Helsinki 360 - The Sound of Seasons

Helsinki už nie sú „cool" len vďaka ich klíme, ale aj vďaka moderným riešeniam, ktoré predbiehajú dobu. Spoločnosť Zoan vytvorila 3D prehliadku mesta, ktorú môžete zažiť z pohodlia vášho domova. Nazvali ju Virtuálne Helsinki – zvuk ročných období. Na začiatku sa ocitnete na rozsiahlom Senátnom námestí s neoklasicistickými budovami, medzi ktorými dominuje snehobiela Evanjelická katedrála. Z tohto turisticky najviac navštevovaného miesta Helsínk sa ocitnete priamo v dome architekta Alvara Aalta, otca škandinávskeho dizajnu. Na záver si vychutnáte panorámu mesta a prírodu ostrova Lonna. Tento malý, len stopäťdesiat metrov dlhý ostrov, je súčasťou súostrovia Helsinki a je otvorený iba v lete. Turisti ho navštevujú pre pokojnú atmosféru, kaviarne a reštaurácie, ale aj známu verejnú saunu. To všetko môžete vidieť aj počas obmedzení spojených s pandémiou koronavírusu. Stačia kartónové okuliare a mobilný telefón s aplikáciou.

Virtuálny turizmus

Foto: Facebook Zoan

Skrz virtuálnu realitu sa otvárajú úplne nové možnosti v cestovaní. Nielenže dokáže prehĺbiť pochopenie a naše vnímanie iných miest. Budeme sa môcť vybrať do minulosti a vidieť dnešné ruiny v ich veľkolepej sláve. Cestovanie v čase nám umožní presunúť sa aj do možnej budúcnosti a vidieť, ako budú rôzne miesta vo svete vyzerať. Budeme môcť nakúpiť virtuálne suveníry a nechať si ich doručiť online. A to všetko s takmer nulovou stopou na životnom prostredí.

AMI MÉG ÉRDEKELHET