Ako vznikla vianočná pohľadnica?

Dnes si dá málokto tú námahu, aby kúpil vianočnú pohľadnicu, napísal prianie a zašiel s ňou na poštu. A pritom to adresáta určite poteší viac, ako keď mu zapípa mobil so skopírovanou správou z internetu. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, kde a ako vznikla tradícia posielania vianočných pohľadníc poštou?

Foto: Shutterstock

Kde bolo, tam bolo, žil raz jeden sir Henry Cole, ktorý mal veľmi veľa priateľov. Bol to vysoký štátny úradník, ktorý pomáhal pri zriaďovaní vtedajšej pošty. Keďže bolo poštovné drahé, zaviedla sa tzv. „Penny Post“, čo znamenalo poslať list kdekoľvek na svete iba za jednu penny. A tak všetci začali posielať listy. Cole veľa cestoval a pohyboval sa v elitných spoločenských kruhoch v Anglicku a mal tú smolu, že pred blížiacimi sa sviatkami mu všetci priatelia posielali vianočné a novoročné listy. Vo viktoriánskom Anglicku sa považovalo za neslušné neodpovedať na listy, no keď videl pred sebou stôl s kopiacou sa korešpondenciou, chytala ho úzkosť pri predstave, že musí každému odpísať.

Keď nemáš čas, musíš byť vynaliezavý

Foto: Wikipedia Commons

Cole sa snažil vymyslieť spôsob, ako by mohol všetkým odpovedať. A vtedy dostal geniálny nápad. Medzi jeho blízkych priateľov patril umelec John Horsley. Neváhal ho osloviť a požiadal ho, aby nakreslil obrázok, ktorý mu Cole opísal. Pozostával z troch častí. Po krajoch boli zobrazení ľudia pomáhajúci chudobným a v strede sedela rodina pri sviatočnom stole. Pod tým bolo napísané: Veselé Vianoce a Šťastný Nový Rok! Na tvrdom kartóne nechal vytlačiť tisíc kópií. Karta navyše obsahovala v hornej časti pozdravu venovanie „PRE:_______“, ktoré Coleovi uľahčilo prácu. Stačilo už len dopísať meno adresáta. A tak vznikla prvá vianočná pohľadnica.

Kontroverzné reakcie

Foto: Pexels

Cole a Horsley do svojho obrazu oslavujúcej rodiny zakomponovali aj malé deti, ako si pripíjajú s dospelými. V čase, keď v Anglicku panovala striedmosť, začali kolovať reči, že podporuje alkohol a pitie neplnoletých. Ľudia sa rozdelili na dva tábory. Kým jedni kritizovali, druhí to považovali za fantastický nápad ako si ušetriť počas sviatkov čas.

Prvá pohľadnica z USA

Foto: Pexels

O 30 rokov neskôr, Louis Prang, pruský prisťahovalec s tlačiarňou neďaleko Bostonu, vytvoril prvú vianočnú pohľadnicu s pôvodom v Spojených štátoch v roku 1875. Bola úplné iná, obsahovala iba maľbu kvetu s nápisom „Veselé Vianoce“. Popularita pohľadníc vzrástla, keď sa začali objavovať súťaže organizované vydavateľmi kariet, ktoré ponúkali peňažné výhry za najlepšie nápady a ľudia začali pohľadnice zbierať a vymieňať.

Hallmark

Foto: Shutterstock

Moderný priemysel vianočných pohľadníc sa pravdepodobne začal v roku 1915. Začínajúca tlačiarenská firma na tlač pohľadníc so sídlom v Texase vydala svoju prvú pohľadnicu. Firmu založil Joyce Hall a neskôr sa k nemu pridali jeho bratia Rollie a William. Spoločnosť Hall Brothers, dnes už známa ako Hallmark, upravila nový formát karty, preloženej na polovicu a vloženej do obálky. Tento formát sa rozhodli uviesť po tom, čo prieskumy ukázali, že ľudia nevtesnajú na pohľadnicu všetko, čo by chceli, ale nechce sa im písať ani dlhý list a zároveň chcú intimitu. Najprv začali ponúkať farebné vianočné karty s Mikulášmi a žiarivými betlehemskými hviezdami a odkazmi. Ako rástol hlad po kartách a najmä konkurencia, rozhodli sa osloviť slávnych umelcov ako Salvador Dali a Norman Rockwell.

AMI MÉG ÉRDEKELHET