Ako urobiť cestovanie s deťmi zábavou

Vedeli ste, že 25 % rodičov sa vyhýba rezervácii rodinnej dovolenky pre stres z cestovania s deťmi? Dokonca až 6 % rodín sa skutočne vráti z dovolenky domov predčasne. Cestovanie s deťmi si však môžete užiť. Stačí byť dobre pripravení a zapojiť trochu kreativity.

Foto: Getty Images Hungary

Poznáte to? Blíži sa čas vašej dovolenky, na ktorú sa tešíte už pol roka. Alebo sa chystáte na opačný koniec Slovenska navštíviť rodičov počas vianočných sviatkov. V hlave odrátavate dni, chystáte veci. A konečne je tu deň D. Naskočíte od auta, plní vzrušenia z nového dobrodružstva, zanecháte doma stres a s každým prejdeným kilometrom sa cítite slobodnejší. A vtedy sa zozadu ozve: „Kedy tam už budeme? A ešte ako dlho?" Romantická predstava oddychu je nenávratne preč. Trpezlivo odpovedáte na všetky otázky, no požiadavky sa stupňujú: „Máme niečo na jedenie? Chcem piť! Ja sa nudííííím."

Tajomstvo úspešných rodinných výletov

Foto: Getty Images Hungary

Tajomstvo úspešných rodinných výletov spočíva v jednej jedinej veci – pripravenosti. To znamená myslieť dopredu a pripraviť si „balík záchrany" na všetky požiadavky, či už sú to dózy s občerstvením, fľaška s vodou, nabitý iPad alebo telefón, stiahnutie zvukových kníh z knižnice a oprášenie niektorých dobrých staromódnych hier. Existuje veľa spôsobov, ako urobiť cestu v aute zábavnou aj pre tých najmenších. Prinášame vám niekoľko tipov na boj s nudou v aute.

Zahrajte sa spoločenské hry

Foto: Getty Images Hungary

Na cestách by nemali chýbať sedmové karty, prípadne Čierny Peter či pexeso. Nepotrebujete veľa miesta a namiesto stola použijete napríklad knihu, ktorú využijete neskôr. Za pozornosť tiež stojí Dobble alebo Svet v kocke.

Množstvo spoločenských hier dnes dostať v malých cestovných baleniach ako šachy, človeče alebo halma. Navyše majú magnetický povrch, a tak na konci cesty nemusíte po aute hľadať postrácané figúrky.

Aké zariadenia na dlhé a krátke trasy?

Foto: Getty Images Hungary

Na dlhé trasy jednoznačne tablet. Nezabudnite pribaliť externú nabíjačku. Odporúčame stiahnuť ešte neopozerané rozprávky. Nemusia to byť celovečerné filmy, postačí aj Tom a Jerry či Vlk a zajac. A možno sa popri deťoch nakazíte smiechom. Ak vaše deti rady počúvajú hudbu, stiahnite im do mobilu ich obľúbené pesničky.

Na kratšie trasy stačí telefón s navigáciou. To využijete najmä vo väčších mestách. Nechajte deti zahrať sa na navigátorov a dajte im dôveru.

Taktiež je vhodné kúpiť pred cestou nové malé hračky, ktoré dokážu zabaviť.

Zabudli ste pribaliť hru? Využite fantáziu.

Foto: 123rf

Pri ceste autom sa scenéria za sklom neustále mení. Preto nie je núdza na vymýšľanie hier, ku ktorým nič nepotrebujete. Stačí fantázia a pohotové reakcie.

  • Reťazovka: Vymyslite slovo. Na aké písmeno sa slovo končí, musí ďalší cestujúci vymyslieť slovo s rovnakým začiatočným písmenom. Ak si to chcete sťažiť, dohodnite sa, že slová sa nesmú končiť na písmeno „a".
  • Rýmovačka: Každý si vyberie jedno slovo a ostatní musia vymyslieť slovo, ktoré sa bude rýmovať.
  • Skrývačka: Dohodnite sa dopredu, čo budete hľadať. Nech prvý vykríkne, kto zbadá most alebo určitý typ auta, čerpaciu stanicu, psa a podobne.
  • Abeceda: Hráči sa striedajú, každý musí povedať podľa abecedy jednu vec, ktorú vidí okolo seba. Začnú napríklad: auto, breza, cesta, diaľnica. Pre pokročilých môžete zapojiť aj pamäť. Ten, kto začne hru, povie slovo na A, druhý zopakuje slovo na A a pridá slovo na B. Tretí zopakuje slová na A aj B a pridá svoje nové slovo na C. Hra sa končí, ak sa niekto pomýli.
  • Hádaj, na čo myslím?: Háda sa vec, povolanie alebo zviera (vopred sa dohodnete) a pomocou otázok, na ktoré môžete odpovedať iba áno alebo nie, sa snažíte uhádnuť, na čo hráč myslí.
  • ŠPZ – vety: Z okoloidúcich áut sa snažte podľa písmen z ŠPZ utvoriť vety. LM111CZ – letel motýľ, cestou zablúdil. PP111HA – pomalý pretekár havaroval auto.
  • ŠPZ – veselá matematika: Vypočítať súčet čísiel na ŠPZ.
  • ŠPZ bingo: Každý si na papier napíše ľubovoľné slovo z 8 písmen. Ten, kto nájde na ŠPZ písmeno zo svojho slova, dané písmeno si vyškrtne. Vyhráva ten, kto prvý nájde všetky písmená zo svojho slova.
  • Kto prvý uhádne pesničku?: Či už využijete rádio, zarecitujete časť textu alebo ju skúsite zahmkať, je na vás.
  • Žlté auto, stop!: Túto hru môžete hrať nielen počas jazdy, ale aj počas prechádzky mestom. Kto prvý uvidí žlté auto, zakričí: „Žlté auto, stop!
  • Lov pokladov: Predtým, ako sa vydáte na cestu, dopredu spíšte zoznam slov, ktoré majú deti počas cesty hľadať, napr.: čierna krava, hnedý kôň, stopka, supermarket, semafor atď. Kto prvý nájde vec zo zoznamu, pripíše si bod.
  • Vymyslený príbeh: Prvý hráč začne rozprávať nejaký príbeh a musí povedať 3 vety, ďalší hráč pokračuje v príbehu tam, kde predchádzajúci skončil a pridá svoje 3 vety. Takto sa vystriedajú všetci. Čím zábavnejší príbeh, tým lepšie.
  • Zamrznutá párty: Pustite hudbu a všetci sa začnite hýbať. Keď sa hudba zastaví, všetci musia zamrznúť a ostať bez pohnutia, kým hudba nezačne opäť hrať.
  • Špióni: Jedna osoba si vyberie predmet, ktorý vidí, a povie: „Ja špehujem niečo, čo sa začína na..." a uvedie písmeno abecedy. Ostatní hráči skúsia uhádnuť daný predmet.

Malá vychytávka na záver

Foto: skolske-tasky.sk

Kúpte si do auta organizér. Zavesíte ho zozadu predného sedadla a dieťa si z neho môže samo vyberať hračky, malé občerstvenie, vreckovky alebo knižky. V aute budete mať poriadok a nič sa nebude kotúľať po zemi či sedačkách.

AMI MÉG ÉRDEKELHET