Ako farbiť veľkonočné vajíčka prírodným spôsobom?

Maľovanie veľkonočných vajíčok je skvelou zábavou pre celú rodinu! Vlastnoručne vyrobenými kraslicami môžeme dekorovať sviatočný stôl, ale farebné vajíčka sú vhodné aj pre malých šibačov.

Foto: Shutterstock

V záhrade či v kuchyni sa nájde veľa prírodných surovín vhodných na maľovanie vajíčok, ktoré namiesto chemických látok sa určite oplatí vyskúšať pri zdobení vajíčok.

Farbivá zo záhrady

Tajomstvom krásnej modrej farby je červená kapusta. Nasekanú kapustu dáme do hrnca, zalejeme vodou a varíme asi pol hodiny. Po vychladnutí do šťavy dáme vajíčka uvarené na tvrdo a necháme ich tam podľa toho, akú intenzívnu farbu chceme dosiahnuť.

Ak chceme získať žltú farbu, potrebujeme korenie indickej gastronómie, kurkumu. Korenie povarte aspoň štvrť hodiny pred pridaním vajec. Vajcia ponoríme do vody, kým je ešte horúca, a ešte chvíľku povarte ich.

Krásnu ružovú farbu pripravíme zo šípok, z ktorých treba urobiť hustú závarku, do ktorej pridáme vajíčka až po vychladnutí.

Ak chceme obliecť vajíčka do tmavohnedej farby, musíme urobiť silný odvar z niekoľko porcií kávy. Do takto pripravenej kávy ponoríme vajíčka až po vychladnutí.

Foto: unsplash / Annie Sprat

Najlepší a najprirodzenejší spôsob farbenia vajec na zeleno je špenát. Čerstvý alebo mrazený špenát nasekáme, zalejeme vodou a povaríme. Po vychladnutí pridáme vajíčka, a necháme ich v odvare až kým získajú pekný zelený odtieň.

Pomocou fialovej cibuľky si vyrobíme krásne fialové vajíčka. Z niekoľkých kúskov odstránime šupku, namočíme do vody a varíme asi pol hodiny, aby šupka mohla uvoľniť farbivo. Potom pridáme vajcia a varíme, kým získajú požadovaný odtieň.

Tipy a triky

Foto: Pexels / Taryn Elliot

  • Vajíčka pre farbením treba vždy umyť.
  • Ak chceme mať istotu trvalej farby, pretrieme ich aj troškou octu. Touto technikou ľahko odstránime mastnotu z ich povrchu a farba na nich ľahšie prichytí.
  • Ak chcete výraznejšiu farbu, môžete vajíčka nechať v odvare aj celú noc. Keď vyberiete vajíčka z vody, nechajte ich zaschnúť. Potom ich opatrne utrite trochou oleja, aby vajíčka boli krásne lesklé.
  • Pred farbením vajíčok, môžeme na nich kresliť rôzne tvary voskom, a až potom ich ponoriť do odvaru. Po zaschnutí treba len zoškrabať vosk a dostaneme krásne zdobené vajíčka.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET