Ušetrite na spotrebe paliva v zime!

Sledovaním priemernej spotreby paliva na svojom aute počas zimy ste si určite všimli, že číslo akosi narástlo. Častejšie tankovanie a teda hlbšie do vrecka si musíme siahnuť všetci, no sú tu tipy a triky, ako spotrebu v zimných mesiacoch znížiť.

Foto: Shutterstock

Život v chladných mesiacoch si vyžaduje viac paliva. Kým u ľudí je fakt, že naše telo spáli na zohriatie a pohyb viac kalórií vítaná vec, u áut sa rovnakému efektu snažíme vyhnúť. Zima si berie svoju daň v podobe väčšej spotreby pre nutnosť dlhšieho zohriatia motora a všetkých jeho častí, prešmykovaniu kolies a nutnosti neustáleho zohrievania. Niektoré veci však predsa ovplyvníte:

Nenechávajte auto na voľnobeh

Foto: unsplash

Ako sme už hovorili v samostatnom článku, zohrievanie auta jeho naštartovaním a nechaním na voľnobeh hoci len niekoľko minút, nefunguje. Aby sa auto dobre zohrialo, potrebuje pohyb pri nízkych otáčkach. Druhým dôvodom, prečo tak nerobiť, je spotreba. Už po minúte s naštartovaným motorom stojac na mieste spotreba výrazne stúpa. Preto by ste nemali nechať zapnutý motor na voľnobeh ani v prípade, že na niekoho čakáte. Aj tu môžete mať len jednu výhodu – buď príjemné teplo z kúrenia, alebo nižšiu spotrebu.

Plánujte a jazdite plynulo

Foto: Pexels

Pri samotnom štýle jazdy sa na spotrebe odzrkadlia samozrejme aj samotné kilometre. Niekedy ideme zaužívanými cestami, inokedy vybavujeme povinnosti, nákupy, vyzdvihovania a zavážania bez premýšľania. Prieskumy však dokázali, že keď si vodiči svoje cesty vopred premysleli, zbavili sa zbytočných zachádzok a vracaní sa na miesta, kde už boli. Druhým šetriacim efektom za volantom je plynulá jazda. Časté brzdenie, nasledujú časté rozjazdy – a pri rozjazdoch, najmä na snehu a ľade, je spotreba vždy najvyššia. Plynulá jazda bez obmedzovania ostatných účastníkov cestnej premávky vám upokojí nervy, aj ručičku aktuálnej spotreby.

Držte auto v teple

Foto: unsplash

Ak máte garáž, no nevyužívate ju, zmeňte to. Auto, ktoré je vyhriate, nepotrebuje všetku tú energiu na odmrazovania, kúrenie, vyhrievané sedadlá a iné energeticky náročné činnosti. Ak garáž nemáte, myslite na toto aspoň pri parkovaní. Možno môžete auto nechať zaparkované na slnečnej strane domu, či parkoviska pri nákupnom centre. Aj zimné slnko sa vie postarať o to, aby mráz nad vašim automobilom nevyhral.

Zbavte sa zbytočnej záťaže

Foto: unsplash

Aktívni ľudia majú zimné auto vybavené strešnými nosičmi, či autoboxmi. Je otravné neustále ich demontovať keď ich nepoužívate a tak ich mnohí nechávajú na streche auta prakticky po celú zimu. Možno vás presvedčí toto: strešné nosiče dokážu zvýšiť spotrebu vášho auta až o 8% v meste a 17% pri jazde po diaľnici. A to už stojí za zváženie. Aj bez nosičov však radšej nakuknite do kufra, či v ňom nenosíte zbytočné a ťažké veci, ktoré by tiež mohli zvýšiť spotrebu.

Tlak v pneumatikách

Foto: Pixabay

V lete si tlak v pneumatikách strážime omnoho viac, než v zime. Prečo? Dôvod je jednoduchý: v zime sa nikomu nechce so zamrznutými prstami kontrolovať správnosť tlaku na čerpacích staniciach a snažiť sa skrehnutými prstami dofúkavať pneumatiky. Zima však znižuje tlak v pneumatikách, čo zas zvyšuje odpor pri jazde a následne spotrebu. A hoci použitím zimných, lepšie priľnavých pneumatík na snehu a ľade na spotrebe ušetríte, zlým tlakom môžete celú túto výhodu zmazať.

AMI MÉG ÉRDEKELHET