Épül az első víz alatt autóút Olaszországban

genova

A tervek szerint 2029-re felépülhet a Genova keleti és nyugati kikötőit összekötő pálya.


Matteo Salvini közlekedési miniszter és miniszterelnök-helyettes nemrég bejelentette, hogy elkezdődnek a munkálatok Olaszország első víz alatti autóútja körül.

A kikötői öböl alatt áthaladó alagút 3,4 kilométer hosszú lesz, és legmélyebb pontján 45 méterrel a tengerszint alatt húzódik majd, és ez lesz Olaszország leghosszabb, 16-16 méteres átmérőjével pedig Európa legnagyobb alagútja.
A cél az, hogy az alagút megépülésével csökkenjen a felszíni gépjárműforgalom, ami egy zöldebb, tisztább környezet kialakulását teszi majd lehetővé a Ligur-tenger partján fekvő városban.

Salvini szerint az alagút megépítése történelmi pillanatnak számít Genova életében, mivel annak ötlete évtizedek óta tervben van.

Ha Olaszországba utaznánk: Ezeket a tengerparti olasz falvakat még a főszezon előtt érdemes meglátogatni

Az alagutat Renzo Piano olasz építész tervezte, aki két, egymástól különálló alagutat képzelt el a két ellentétesen közlekedő sáv számára, melyeken 70 km/órás sebességgel tudnának majd közlekedni a gépjárművek, írja a Wanted in Rome hírportál.

Piano nevéhez többek között olyan épületek köthetők, mint a párizsi Pompidou kulturális központ, a Genova Akvárium és a New York Times Building.

Azért csak óvatosan: Európai országok, ahol érdemes óvatosabban vezetnünk

A News Italy cikkében azt írja, hogy az alagúttal várhatóan évente egymillió órányi menetidő spórolható meg, a forgalomterelésnek köszönhetően pedig nagyjából 10 hektárnyi zöldterületet tudnak létesíteni a városban.

Az alagutat a tervek szerint 2029-ben használhatják először az autók.
AMI MÉG ÉRDEKELHET