Még most látogassuk meg ezt a balkáni gyöngyszemet, hamarosan tele lehet turistával

Ksamil, Albánia

Az ország idegenforgalmi szakembereinek számításai szerint 2023-ban Albániát körülbelül 10 millió turista kereste fel. A balkáni ország nemcsak lenyűgöző tengerpartjaival hívja fel magára a figyelmet, hanem rendkívül alacsony áraival is, amelyek hozzájárulnak a turisztikai adatok folyamatos növekedéséhez.


A tendencia már 2023 tavaszán is érezhető volt, az utazásszervezők pedig azt várják, hogy 2024-ben tovább növekszik az országba látogatók száma. Arben Cipa, a szarandai utazásszervezők szövetségének vezetője, hangsúlyozza a látogatók számának jelentős növekedését és változatosságát:

„Úgy gondolom, hogy idén talán még a 200 százalékot is elérhetjük a tavalyi évhez képest"

– mondta.

Ezt a kijelentést megerősíti Flora Xhamani Baba, a Travel Magazine Balkan vezérigazgatója is.

„Minden évben fokozatos, 20-30 százalék körüli növekedés tapasztalható. Tehát a turisták száma minden évben 30 százalékkal magasabb, és kétségtelen, hogy idén is emelkedik majd"

– nyilatkozta.

A népszerűség oka

A szakértők szerint a turistákat elsősorban az ország lenyűgöző természeti szépségei, megfizethető árai és a helyi vendégszeretet vonzzák. A teljes ellátást nyújtó szállodai szolgáltatások átlagos költsége egy napra 30 és 300 euró (kb. 11 ezer és 111 ezer forint) között mozog. Az alacsony árak miatt a legtöbb turista tervezi újbóli látogatását az országba.

Az Albán Statisztikai Intézet jelentése szerint 2023-ban januártól áprilisig már elérte a 3,54 millió látogatót, ami 35 százalékos növekedést jelent 2022 azonos időszakához képest.

Forrás: Euronews

AMI MÉG ÉRDEKELHET