Nagyon ritka majommal gazdagodott az egyik szlovákiai állatkert

Az állat egy kritikusan veszélyeztetett faj tagja.

egy roloway-cerkóf

Bajmóc állatkertjébe december elején új állat költözött – Tanoé a hihetetlenül ritkának számító Roloway-cerkófok egy egyede.

A Slovak Spectator szerint a Tanoé névre hallgató nőstény majom egy francia állatkertből érkezett Szlovákiába. Nevét az Elefántcsontpart és Ghána határán fekvő Tanoé-Ehy erdőről kapta, amely az afrikai majomfaj természetes élőhelyei közül a legfontosabb.

Fotó: Shutterstock

A bajmóci kastély és az állatkert táblája

A rendkívül ritka faj kritikusan veszélyeztetettnek számít. Ezt az erdei élőhelyek fokozatos elvesztése mellett a bozóthús-kereskedelmet ellátó kegyetlen orvvadászat okozza. Becslések szerint mára körülbelül kétezer egyed maradt életben – ez elképesztően drasztikus, csaknem 90%-os csökkenést jelent az elmúlt száz évben.

Nem véletlen, hogy a Természetvédelmi Világszövetség a Roloway-cerkófot 2008 óta a „kihalással közvetlenül veszélyeztetett” fajok közé sorolja.

Ez is érdekelhet! Medveotthon Veresegyházon

Bár a Roloway-cerkóf sajnos a ghánai bozóthúskereskedelem elsődleges célpontja, a közelmúltban ez a tendencia is visszaesőben van. Ennek szomorú oka az, hogy egyszerűen annyira nehéz már vadon élő egyedeket találni, hogy az orvvadászok egyre inkább más célpont után néznek.

Fotó: Shutterstock

Egy vadon élő Roloway-cerkóf

Tanoé jelenleg a bajmóci állatkert egy elkülönített részén, egyedül él, de az állatkert azt tervezi, hogy a jövőben egy másik Roloway-cerkófot is hoznak mellé. A kilencéves majomnak remélhetőleg sok ideje lesz még ismerkedni, az állatkertben tartott egyedek ugyanis általában legalább harminc évig élnek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET