Egy helyre gyűjtik a Föld összes állatát

Afrikában egy rezervátumot építenek, ahol összegyűjtik a világ összes állatát, hogy megmentsék őket a kipusztulástól – akárcsak Noé tette egykor.

allatok
Illusztráció: 123rf

Közösségi finanszírozással, 6,6 milliárd dollárbóll épülne meg Dél-Afrikában az a park, ami az összes ma élő állatfaj néhány példányát befogadná.

Az első információk szerint a dél-afrikai KwaZulu Natal tartományban épül majd meg 100 négyzetkilométeren a Noah's Ark Africa (magyarul kb. afrikai Noé bárkája) park. A hatalmas állatkert tulajdonképpen attól óvná meg az állat és növényfajokat, hogy teljesen kipusztuljanak, azaz a védett állatok itt valóban biztonságban élhetnének. A projektet közösségi finanszírozásból szeretnék felépíteni (Itt lehet adományozni), a Noah's Ark megtervezéséről, a pénzgyűjtésről, a kutatásokról és a felépüléséről 12 részes dokumentumfilm sorozat is készül.

A nulláról

Richard Prinsloo Curson brit vállakozó a természetvédelmi park megálmodója, aki a világ legmodernebb biodómokkal és hatalmas futtatókkal ellátott parkját készül megépíteni arra számít, hogy sikerül mozgósítania az embereket, és az összefogásból összegyűlik ez a hatalmas összeg. Az 5 éves eddigi munka eredménye, hogy a mozgalmat támogatja a dél-afrikai kormány is, de úgy tűnik a pénzt nekünk, földlakóknak kell összeadnunk, hogy megmentsük a kihalófélben lévő élőlényeket. Jelenleg 180 font gyűlt össze a projekt számláján, úgyhogy ideje egyre több emberhez eljuttatni a hírét!

Jurassic World a valóságban

A szórakoztató és természedvédelmi parkot megálmodói a Jurassic Worldhöz hasonlítják. Pénzgyűjtő kampányuknak pedig egy 12 részes tévésorozat is a része (2021. januárjában indul majd el, Magyarországon még nem lehet tudni, melyik csatorna adja majd), amelyben nemcsak a terveiket mutatják majd be, hanem az afrikai őslakosok kultúráját is, akik támogatják a Noé bárkáját. A filmből tanulhatunk azokról az állatokról, amelyek leginkább veszélyben vannak, a projekt kitalálói abba is bepillantást engednek, hogyan kell lobbizni ilyen hatalmas összeg gyűjtéséhez, sőt az is kiderül, melyek azok a hírességek, akik már most a rezervátum terve mellé álltak.

Mindenki parkja:

youtu.be

Global Conservation in the Heart of Africa.

Utolsó segélykiáltás

Néhány tény: a WWF (World Wildlife Fund) 2018-as jelentése szerint az emberiség 1970 óta megsemmisítette az állatok 60%-át. Embereken szemléltetve ez olyan, mintha a populációnk Észak-Amerika, Dél-Amerika, Afrika, Európa, Kína és Óceánia területéről eltűnne.

„Az állatvilág krízisben van. Az éghajlatváltozás, a technikai fejlődés, a gazdálkodás, az óceáni műanyagszennyezés, a nagyvad vadászat és orvvadászat fajok ezreit tünteti el a föld színéről – nyilatkozta Richard Prinsloo Curson. – A következő generációkra vár a természetes ökoszisztéma megőrzése, különben a gyermekeinknek szembe kell néznie a klímaváltozás borzalmas következményeivel és küzdeniük kell majd a túlélésért." Nem túl optimista jóslat, nem igaz? A Noah's Ark Africa projekt legalább egy kis reményt ad, hogy van, amit megmenthetünk.

A galériában mutatunk néhány látványtervet a parkról:





AMI MÉG ÉRDEKELHET