Az alpesi konyha legjava

Síelés helyett reprodukáljuk otthonunkban a legnagyobb hüttekedvenceket!

Fotó: Instagram

Ezek az ételek elválaszthatatlanok a téli síeléstől, és bár ugyan síelni idén nagy valószínűséggel nem jutunk el, a hangulatot és az ízeket azért felidézhetjük ezekkel a többnyire rengeteg ízletes sajtot tartalmazó fogással.

Amikor fejben tervezgetjük a téli vakációt, kiválasztjuk a síterepet, akkor már az orrunkban érezzük a finom, laktató ételek illatát is, és látjuk magunkat, ahogy a havas hegyoldalon a verőfényes napsütésben falatozunk. A sajtok, a tészták, az erőleves, a sült kolbászok és forralt bor elmaradhatlan része a az aktív pihenésnek. És az Alpok nemzetei büszkék arra, hogy a főleg helyi alapanyagokból készülnek az ételeik: alpesi tejből préselt sajtok, kiváló minőségű húsok, remek pékáruk, hozzá pedig a legjobb helyi borokat és söröket kínálják. Még bő 2 hónap hátra van a síszezonból, de megfontoltan, ha minden szabályt betartunk, akkor idén nem kell lemondanunk a magas hegyi sportolásról és pihenésről.

Charcuterie (Franciaország)

Fotó: Instagram

Hidegtál

A hidegtál teljesen új jelentést kap az Alpokban: ki sem hoznak egy tálat 8-10 szaláminál, sajtnál kevesebb finomsággal. A legjobb sajtok, sonkák, szalámik, kolbászok, pástétomok kerülnek fel a fa deszkára vagy tálra, hozzá friss kenyeret, krékekekszet, kétszersültet, olajos magokat, zöldségeket és friss alpesi vajat kínálnak. Gyakran sajtfondü vagy raclette mellé tálalják fel.

Käsespätzle (Ausztria)

Fotó: Instagram

Käsespetzle

A francia és az osztrák (vagy német) sajtos tészta nagyon hasonló, csak más sajtot és tésztafélét használnak hozzá. A Käsespetzle egy rakott, sütött sajtos nokedli pirított vöröshagymával és baconnel, de könnyen készíthetünk belőle laktató vega verziót szalonna nélkül.

Crozets (Franciaország)

Fotó: Instgaram

Crozets

A Crozets (vagy croziflette-nek is nevezik) tulajdonképpen egy rakott tésztaféle. Apró négyzetre vágott búza- vagy hajdinatészta, melyet jó minőségű sajtokkal, pirított hagymával és baconkockákkal sütnek össze a sütőben, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje és a közepén is jól meg nem olvad a sajt.

Tartiflette  (Svájc)

Fotó: 123rf

Tartiflette

A tartiflette egy luxus rakott krumpli, zsírosabb és fényűzőbb a magyar kolbászos variációnknál, de elkészíteni ugyanolyan egyszerű: elengedhetetlen része a Reblochon sajt, amelyet 4 részbe vágnak és az étel tetejére teszik, ráolvasztják. Az ételhez főtt krumpliszeleteket rétegeznek, karamellizált hagymával és pirított szalonnakockákkal, majd a végén a tetejére olvasztják az egész karika sajtot.

Bugnes (Franciaország)

Fotó: Instagram

Fánk

A franciák farsangi fánka olyan, mint a mi csörögefánkunk, vagy más néven forgácsfánkunk – csak a francia verziót megtöltik édes almatöltelékkel, megszórják porcukorral és néhány helyen mellé áfonyalekvárt kínálnak. Ezt a desszertet frissen sütik ki, úgyhogy jobb azonnal el is fogyasztani, mert ha kihűl, már nem az igazi.

Germknödel, azaz gőzgombóc (Ausztria)

Fotó: 123rf

Gőzgombóc

Szerencsére a német üzletláncok hűtőládáiban már hozzájuthatnuk nagyon jó minőségű fagyasztott gőzgombóchoz, akár többféle töltelékkel, így nekünk már csak a vanilíaszószt kell elkészíteni, rászórni a porcukros darált mákot. Nem kell jobb energiabomba a síeléshez vagy túrázáshoz, mint egy forró, édes gombóc a hegyen.

AMI MÉG ÉRDEKELHET