ZA SYROVÝMI PÔŽITKAMI: GASTROTURISTIKA NAPRIEČ ALPAMI

Každý skúsený gastroturista vie, že tam, kde sa stretajú hranice Francúzska, Talianska a Švajčiarska, sa vždy oplatí niečo ochutať. Najslávnejšou delikatesou takzvaného zlatého trojuholníka sú syry, dozrievajúce vo vysokohorskom prostredí.

Foto: Shutterstock

Pre gastronómiu všetkých troch štátov je charakteristické, že namiesto exotických surovín dovezených z opačného konca sveta je postavená na domácej produkcii. Dvojnásobne to platí v prípade syrov, ktoré patria k najlepším na svete. Praktickou výhodou trojmedzia je, že vám stačí hodina či dve jazdy autom, aby ste sa dostali z jedného vychýreného syrového regiónu do druhého. A na cestu nepotrebujete pas, iba dostatočne veľký apetít a zmysel pre malé dobrodružstvo.

GAEC ALPIN – BEAUFORT

Foto: GAEC Alpine

Rodinný podnik Gaec Alpin vznikol zlúčením dvoch fariem a leží vo Francúzsku. Polovicu z viac ako troch stovák kusov dobytka tvorí plemeno Tarentaises. Práve z mlieka týchto kráv sa vyrába syr Beaufort. Hospodárstvo Gaec Alpin sa zameriava predovšetkým na typy syra, ktoré sa vyrábajú od novembra do mája. V jeho ponuke však možno nájsť aj vzácny typ, Le Beaufort Chalet d’Alpage, ktorý sa vyrába z mlieka kráv, pasúcich sa minimálne v nadmorskej výške 1500 metrov. Gaec Alpin ponúka aj syry Toma a raclette. Všetky uvedené syry možno ochutnať v ich vlastnom obchode Cremerie chez Marthe v mestečku Peisey-Nancroix. Zvedavejší gurmáni môžu vyraziť na exkurziu priamo do výroby.

ALPAGE DE SANDRA ET PIERRE ANGELLOZ – REBLOCHON

Foto: Reblochon Fermier Aravis-Sandra et Pierre Angelloz

Saint-Jean-de-Sixt sa nachádza približne na polceste medzi malebnými mestečkami Chamonix a Annecy. Rodina Sandry a Pierra Angellozovcov začala chovať dobytok v roku 1995. V duchu rodinnej tradície sa vždy v apríli vydávajú so stádom na vysokohorské pastviny, pričom denne prejdú asi 13 kilometrov. So zvyšujúcimi sa teplotami vystupujú až do horského sedla Aravis, ktoré sa koncom mája zahalí do kvetov. Súčasťou ich batožiny sú aj dva ručné dojacie prístroje. Nepasterizované mlieko spracovávajú na rodinnom salaši, obkolesenom alpskými štítmi. Z hôr zostúpia v októbri, aby dobytok ustajnili v nižšej nadmorskej výške. Angellozovci vyrábajú predovšetkým tradičný Reblochon, a to po celý rok z čerstvo nadojeného mlieka. Kravy doja dvakrát denne. Špičkové produkty ponúkajú vo vlastnom obchode, otvorenom celoročne.

CASEIFICIO GARDA – TOMA

Foto: Caseificio GARDA

Šesťdesiat kilometrov od Soleil Levant nájdete rodinný podnik Caseificio Garda, zameraný výlučne na produkciu syrov Toma. Jeho výrobky získali v roku 2008 cenu Artisan Excellence. Výroba syrov v tejto rodinnej firme má vyše 50-ročnú tradíciu a dedí sa z matky na dcéru. V Caseificio Garda osobne poznajú všetkých dodávateľov a ich spôsob práce, vďaka čomu môžu garantovať stopercentnú kvalitu mlieka. Denne spracujú 20-tisíc litrov mlieka, a to tradičnou metódou. Syry nechávajú zrieť 20 až 60 dní. Vyrábajú tiež smotanu a maslo, ktoré ponúkajú vo vlastnom obchode.

AGRITURISMO SOLEIL LEVANT – FONTINA

Foto: Agriturismo Soleil Levant

Na úpätí Matterhornu leží agroturistické centrum Agriturismo Soleil Levant. Z tunajších mliečnych výrobkov vyniká Fontina DOP s typickou sladkou chuťou a vôňou kvetov. Okrem toho v Soleil Levant vyrábajú aj syry Toma a Reblec či maslo a jogurty, ktorých chuť sa mení v závislosti od ročného obdobia. Ponúkajú aj mäsové výrobky a víno z vlastných zdrojov, spracovávajú tiež úrodu zo svojej záhrady. Výlet sa oplatí organizovať tak, aby ste priamo v Soleil Levant aj prenocovali a mali tak dosť času ochutnať všetky miestne špeciality. Ubytovať sa dá v komfortných izbách, pomenovaných po jednotlivých alpských vrcholoch. Bonusom sú masáže a aromaterapia.

LA FROMATHEQUE – RACLETTE

Foto: La Fromathèque et Fromagerie de Martigny

Po ochutnávke Talianska si to môžete namieriť na sever do kantónu Valais. Po dvojhodinovej jazde autom dorazíte do mesta Martigny pri švajčiarskych hraniciach, ktoré je známe nielen špičkovými syrmi ale aj vínami. Raclette tu podávajú vo forme ochutnávky na syrovom tanieri alebo tradične zapečený so zemiakmi, podávaný s nakladanými uhorkami a cibuľkou. V pivnici, kde je stála teplota 13 stupňov Celzia a 92-percentná vlhkosť, dozrieva až štyritisíc bochníkov syra. V tunajšej ponuke nájdete rôzne bioprodukty z ovčieho, kozieho a kravského mlieka. Ovčí syr tejto syrárne bol v roku 2018 vyhlásený za najlepší na svete. Keď je syr mladý, chutí najlepšie vo forme raclette. Po dlhšom zrení sa hodí predovšetkým k poháru kvalitného vína.

LA MAISON DU GRUYERE – GRUYERE

Foto: LA MAISON DU GRUYERE

Po 50-minútovej jazde autom popri Ženevskom jazere dorazíte do La Maison du Gruyere, kde sa všetko točí okolo slávneho syra Gruyere. Zákaznícke centrum organizuje denne niekoľko prehliadok, počas ktorých zoznámi záujemcov s jednotlivými fázami výroby syra. Po teoretickej príprave nasleduje návšteva reštaurácie, kde môžete ochutnať jeden z najznámejších syrov na svete, a to v rôznych formách vrátane populárneho fondue. Následne sa oplatí zastaviť v obchode Le Marché Gruérien, prirodzene, len ak sa po toľkých syrových dobrodružstvách ešte nájde voľné miestečko v batožinovom priestore auta.

AMI MÉG ÉRDEKELHET