Alternatíve prílohy: quinoa, kuskus, bulgur

Sviatky sa skončili a s nimi aj prejedanie sa. Tak schválne, koľkí z vás si dali novoročný záväzok schudnúť? Všetci, čo schudli, sa vám budú snažiť dávať rady, vďaka ktorým zaručene schudnete. Medzi najčastejšie patria – vynechaj pečivo a prílohy. Ale vedeli ste, že zemiaky, cestovinu či ryžu môžete zameniť za oveľa zdravšie potraviny? Dokonca také, ktoré vám pomôžu schudnúť a udržať si vytúženú postavu?

Foto: unsplash

Zdravý tanier by nemal na vašom stole chýbať. Rozdeľte si ho na pomyselné polovice. Až polovicu taniera by mala tvoriť akokoľvek pripravená zelenina. Zvyšnú polovicu rozdeľte na vhodne zvolenú prílohu a zvyšok na bielkoviny. Takto si jednoducho pripravíte nutrične vyvážené jedlo a pokryjete všetky potrebné makroživiny. Nezabudnite potraviny striedať, nakoľko každý druh má inú výživu. Nahraďte klasické prílohy celozrnnými variantmi a vyskúšajte kuskus, bulgur alebo quinou.

Quinoa

Foto: Shutterstock

Quinoa, ľudovo známa ako matka všetkých obilnín, je skvelou bezlepkovou alternatívou príloh, vhodnou aj pre celiatikov a keďže vyrovnáva hladinu cukru v krvi, je vhodná aj pre cukrovkárov. Pochádza z rovnakej rodiny ako cvikla, mangold alebo špenát. Má vysoký obsah bielkovín a je dôležitým rastlinným zdrojom všetkých aminokyselín. Radí sa medzi superpotraviny pre jej zdroj bielkovín, vlákniny, železa, tiamínu, medi a vitamínu B6. Obsahuje tiež zdroj fosforu, mangánu, horčíka a kyseliny listovej. Pomáha zvyšovať pocit sýtosti a znižuje chuť do jedla, čím pomáha v boji pri chudnutí. Uvaríte ju presne ako ryžu, ale má nekonečné možnosti využitia. Pridajte ju do šalátu alebo zapečte do tekvice, či sladkých zemiakov. Hodí sa do polievok, ako príloha k mäsu, ale výborne chutí aj s ovocím.

Kuskus

Foto: Pexels

Kuskus sa vyrába z malých parených guľôčok zo semolinovej múky. Aj keď vyzerá ako zrno, v skutočnosti je to druh cestoviny. Kuskus síce nepatrí k superpotravinám, no je zdravšou alternatívou namiesto ryže. Určite siahnite po celozrnnom kuskuse, ktorý má navyše dávku vlákniny a bielkovín. Už pri malom množstve získate o niečo viac ako 10 % dennej potreby vlákniny, ktorá pomôže regulovať hladinu cholesterolu v tele. Je bohatým zdrojom selénu, silného antioxidantu, ktorý spolu s vitamínom E podporuje zdravé bunky v tele a posilňuje imunitu. Na prípravu vám stačí nasypať kuskus do nádoby a zaliať horúcou vodou a nechať ho prikrytý chvíľu odpočívať. Je vhodný ako príloha, ale aj do šalátov, plnenej papriky, do polievok, alebo ho vyskúšajte na raňajky s medom, škoricou a ovocím.

Bulgur

Foto: Pexels

Chcete jesť viac zdravých potravín? Siahnite po bulgure. Tento predvarený celozrnný druh pšenice je hotový do pár minút, stačí ho len zaliať vriacou vodou v pomere 1:1. Výborne chutí s petržlenovou vňaťou, paradajkami a cesnakom. Použite ho v šaláte alebo so zeleninou a vajíčkom či fazuľou.

Obsahuje bielkoviny, vlákninu, železo a mangán. Má protizápalové účinky, znižuje riziko žlčových kameňov, podporuje chudnutie, znižuje krvný tlak, zmierňuje zápchu a čistí tráviaci trakt. Celé zrná sú plné vápnika a iných zdraviu prospešných živín, ktoré znižujú riziko cukrovky.

AMI MÉG ÉRDEKELHET