ZAUJÍMAVOSTI ZO ŽIVOTA AMÉLIE EARHARTOVEJ

S odvážnou, na svoju dobu nadčasovou, odvážnou a dobrodružnou ženou sa spájajú mnohé veci, symboly, činy a miesta.

Foto: Amelia Earhart Hangar Museum


PILOTNÝ PREUKAZ

Foto: Amelia Earhart hangar Museum

Dňa 15. decembra 1921 získala po úspešných skúškach povolenie na lietanie od National Aeronautics Association. O dva dni nato sa na letisku Sierra Airdrome v kalifornskej Pasadene zúčastnila leteckých dní.

KANÁRIK

Foto: John W. Underwood

Pilotovať lietadlo ju naučila v januári 1921 Neta Snooková, prvá pilotka v Iowe a prvá žena, ktorá letectvo aj vyučovala. O pol roka neskôr si Earhartová kúpila prvé vlastné lietadlo. Žltý Kinner Airster pomenovala Kanárik.

PRIEKOPNÍČKA

Foto: The Ninety-Nines, Inc, International Organization of Women Pilots

Dokázala nemožné a bola priekopníčkou aj v tom, že sa podieľala na umožnení lietania iným ženám. Earhartová bola spoluzakladateľkou stále existujúcej medzinárodnej organizácie Ninety-Nines na podporu profesionálneho postupu pilotiek.

MÓDNA IKONA

Foto: Smithsonian Institution

Oblečenie si šila sama. Vytvorila osobitý štýl, ktorý pozostával z praktických kúskov, vyznačujúcich sa jednoduchými elegantnými líniami. Pod značkou Amelia Earhart Fashions navrhla aj exkluzívnu kolekciu šiat a kufrov pre obchodné domy Macy’s a Marshall Field’s.

RARITA

Foto: Amelia Earhart Hangar Museum

Poslednú cestu absolvovala na lietadle typu Lockheed L-10 Electra, inšpirovanom štýlom art deco. Jediný exemplár tohto typu sa v súčasnosti nachádza v kansaskom Atchisone a bude vystavený v novom múzeu Amelia Earhart Hangar.

AMI MÉG ÉRDEKELHET