New York szíve és a 11 építőmunkás

A Rockefeller Centernél készült a világ talán leghíresebb képe: a magasban reggeliző munkások, 1932.

Fotó: Wikipedia

Egy gazdasági válság által megtépázott nagyváros „romjaiból” született meg New York ikonikus épületegyüttese, amely majd' százéves története során a sokszínű metropolisz egyik izgalmas színfoltja, lüktető szíve lett. Cikkünk első részében megismerkedtünk a Rockefeller Centerrel és a karácsonyfájával, most pedig lássunk néhány izgalmas infót.

Tudtad?

Az olajmágnás

A névadó John D. Rockefeller olajmágnás az első amerikai milliárdosként vonult be a történelembe, aki ráadásul a semmiből küzdötte fel magát ebbe a magasságba, felismerve az kőolajban rejlő lehetőségeket. Üzleti befektetéseivel sikert sikerre halmozott, vagyonából jelentős összegeket költött a közoktatásra és az egészségügyre is.

Top of the Rock

Így hívják a Rockefeller Center kilátóját, amely bár a maga 260 méteres magasságával már rég nem a legmagasabb ilyen pont a városban, de teljes pompájában láthatjuk innen például az Empire State Buildinget. Az épület több szintjéről is kileshetünk, az üvegfalakkal vagy egyszerű korláttal körülvett tetőnek hála pedig valóban a lábaink előtt hever a város.

A fotó

A világ egyik legismertebb fotója a 11 építőmunkás ebédszünetét megörökítő 1932-es felvétel, amely a Rockefeller Center 69. emeletén készült, több mint 250 méteres magasságban. Bár sokszor felmerült a gyanú, hogy hamisítvány, a kutatások szerint a helyszín és az időpont hiteles, viszont a kép valószínűleg nem spontán készült.

www.instagram.com

Radio City Music Hall

Az 1920-as években fénykorát élte a rádiózás, ebben vezető szerepet játszott az RCA (Radio Corporation of America). Közreműködésükkel nyílt meg 1932-ben a Rockefeller Center aljában a Radio City Music Hall, amely eleinte varietéműsoroknak adott otthont, később pedig filmszínházzá alakították. A közel 6 ezer férőhelyes terem ma színházként és moziként is üzemel.

A Győzelem kertje

A II. világháború idején komoly feladatot jelentett a külföldön állomásozó katonák és ápolók élelmiszer-ellátása, így az otthon maradt polgárokat veteményesek kialakítására buzdították. A Rockefeller Center területén is volt egy ilyen terület, ahol paradicsomot, kukoricát és káposztát termesztettek a New York-iak.

www.youtube.com

Lunch Atop A Skyscraper: The Story Behind The 1932 Photo | 100 Photos | TIME
AMI MÉG ÉRDEKELHET