Így kerüljük el a tömeget Európa legfelkapottabb célpontjain

Tippek, ha nincs kedvünk a turisták seregéhez.

katedrális velencében

A világjárvány okozta visszaesés után az utazási szektor valósággal virágzik. Ez a tendencia pedig Európa legnépszerűbb turisztikai célpontjain látszik meg a leginkább: a legfelkapotabb városok nagy része rekordszámú látogatót fogadott 2023-ban. Bár a rengeteg utazó jó hatással van a helyi gazdaságra, ennek komoly ára van: megnövekedett zaj, környezetszennyezés, forgalmi dugók, alacsonyabb életminőség a helyiek számára, és persze sokkal rosszabb látogatói élmény. Néhány trükkel és alternatív célponttal azonban elkerülhetjük mindezt – mutatjuk, hogyan.

​Amszterdam

Fotó: Shutterstock

Az elképesztő tömeg miatt 2024-ben a CNN szerint az Amszterdamba látogatóknak kell a legmagasabb idegenforgalmi adót fizetniük Európában. Néhány példa: a tengerjáró hajóval érkező látogatók napi díja 8-ról 11 euróra, a szállodai szobaárakba épített, éjszakánkénti adó pedig az ár 12,5%-ára ugrik.

Ha készen állunk ezt kifizetni, de elkerülnénk a tömeget, jó, ha tudjuk, hogy január, február és március számít Amszterdam legkevésbé látogatott hónapjának – cserébe hűvös, esős időjárásban lesz részünk. Ha inkább nyáron mennénk, egyedül júniusban van esélyünk némi nyugalomra, a későbbi hónapok már abszolút csúcsszezonnak számítanak.

Ha nyitottak vagyunk más városokra is, számos izgalmas, kevésbé felkapott alternatíva közül választhatunk, ráadásul mindegyik elérhető egy gyors vonatúttal. Hága, Utrecht és Rotterdam mellett kifejezetten érdekes célpont Delft, amit csatornahálózatának és építészetének köszönhetően néha mini-Amszterdamnak neveznek. Az Amszterdamtól körülbelül egy órára délnyugatra fekvő városban is találkozunk majd turistákkal, de elviselhetetlen tömegre nem kell számítanunk.

​Athén

Fotó: Shutterstock

A görög fővárost tavaly annyira sokan látogatták, hogy a legfelkapottabb nevezetességeknél 2024-től óránkénti és napi kvótát vezetnek majd be, az Akropoliszt például mostantól „csak” 20000 turista tekintheti meg naponta.

Ha nincs kedvünk a legsúlyosabb athéni zsúfoltsághoz, látogassuk meg a várost a júliusi és augusztusi csúcsidőszakon kívül. Április és május nagyon kellemes idősáv a nyári tömeg megérkezése előtt, szeptember és október pedig egy kicsivel hűvösebb hőmérsékletet és ideális terepet kínál a város múzeumainak és műemlékeinek élvezetére.

Ha pedig összekötnénk valamelyik sziget meglátogatását a szezonon kívüli athéni utazásunkkal, vegyük figyelembe, hogy a kompjáratok sokkal ritkábban közlekednek, és a szigeteken található éttermek és szálláshelyek egy része zárva tart január és március között.

​Barcelona

Fotó: Shutterstock

Barcelona az egyik első európai város volt, ami betiltotta az új szállodák megnyitását a városközpontban, és korlátozta a rövidtávú szobabérlést. A katalán városban 2024. április 1-től a turistáknak, 3,25 eurós „városi pótdíjat” kell fizetniük, szemben a 2023-as 2,75 euróval.

Sok más európai nagyvároshoz hasonlóan Barcelona is nyáron, különösen júliusban és augusztusban a legnyüzsgőbb. Ősszel és tavasszal valamennyivel kevesebb turistára számíthatunk, kivéve a húsvéti héten, amikor a tömeg is nagyobb és az árak is jóval magasabbak.

Párizs

Fotó: Shutterstock

Bárki, aki járt mostanában a francia fővárosban, valószínűleg érezte a zsúfoltságot. A legnépszerűbb látnivalók, mint például az Eiffel-torony, hemzsegnek a turistáktól, különösen a tavaszi és nyári csúcsszezonban. 2022 júniusában a Louvre Múzeum bejelentette, hogy a látogatószámot napi 30000 főre korlátozza.

A város 2024-ben különösen népszerű lesz a július 26-án kezdődő nyári olimpiai játékok miatt. Érdemes kihasználni a novembertől márciusig tartó holtszezont – ezalól kivétel a karácsonyi időszak, amikor hihetetlenül népszerű a város. Ha pedig inkább alternatív célpontot választanánk turistatömeg nélkül, utazzunk Lyonba! A Saône és a Rhône folyók találkozásánál fekvő, gyönyörű város élénk művészeti színtérrel és Franciaország legnagyobb városi parkjával büszkélkedhet.

​Velence

Fotó: Shutterstock

Bár Velence egyelőre elkerülte, hogy felkerüljön az UNESCO veszélyben lévő világörökségi helyeinek listájára, az egyik legnépszerűbb olaszországi célpontnak továbbra is komoly kihívásokkal kell szembenéznie a rengeteg látogató miatt.

Ha turistaként hozzá szeretnénk járulni Velence megőrzéséhez, vegyünk fontolóra más, kevésbé zsúfolt európai úti célokat, amelyek ugyanúgy egyedülállóan szép csatornarendszerrel büszkélkedhetnek. A Franciaország Velencéjeként emlegetett Annecy, a francia Alpok tóparti városa mesebeli látványt nyújt. A Berlintől nagyjából egy órára fekvő Spreewaldot pedig hasonlóképp gyakran Németország Velencéjének nevezik a buja zöld erdőkben kanyargó csatornái miatt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET