Online ijesztgetéssel próbálkozik a randalírozó turistákkal szemben Amszterdam

A holland főváros tovább próbálkozik.

Amszterdam, vöröslámpás negyed

A holland főváros önkormányzata az utóbb hónapokban több intézkedést is bevezetett annak érdekében, hogy csökkentse a külföldi turisták által okozott károkat. 2023 decemberében elindult például a „Újítsd meg a látásmódot!" nevű akció, amely arra ösztönözte a látogatókat, hogy úgy tekintsenek a városra, ahogy egy helyi lakos tenné. Most pedig internetes ijesztgetéssel próbálkoznak.

Amszterdam legújabb, interaktív akciójának szó szerint az a célja, hogy ráijesszen azokra a turistákra, akik potenciálisan veszélyesek lehetnek – mindezt online. De miről is van szó pontosan? Egy kérdőívről, ami akkor ugrik fel a felhasználók számára, ha azok valami olyan dologra próbálnak rákeresni a különböző keresőmotorok segítségével, amelyek feltételezhetően kapcsolódnak a randalírozó turistákhoz. Ilyen kulcsszó lehet például az „amszterdami kávézók" és az „amszterdami legénybúcsú" is.

Ha ilyen, vagy ehhez hasonló szavakra próbálunk meg rákeresni, akkor hirtelen felugrik a kérdőív, amelyben az alábbihoz hasonló elriasztó kérdésekre kell válaszolnunk:

Milyen híres holland termékeket szeretne megkóstolni? Talán kokain?

Ez is érdekelhet: Amszterdam is adóemeléssel harcol a túlturizmus ellen

Fotó: Shutterstock

Bárki, aki válaszol a kérdésekre – amelyek online szabadon elérhetők – és érdeklődést mutat – legyen szó kocsmatúráról vagy füvezésről – egy üzenettel találkozik, amely így szól:

Ezzel egy kis gond lesz, hiszen ez itt tilos.

Ezt is olvasd el! Sehol nem örülnek a partizó, ivó turistáknak

A honlapnak le kell rombolnia azokat az asszociációkat, amelyeket a bulizós turisták az amszterdami lazulással kapcsolatban táplálnak

fejtette kiSofyan Mbarki alpolgármester, aki ugyancsak furának tartja az ötletet, de szerinte beválhat.

Az asszociációk eloszlatása könnyebben hangzik azonban elméleti síkon, mint a valóságban.

Vincent van Dijk turisztikai szakértő szerint ez az akció hosszabb távon valószínűleg hatástalan marad, hacsak nem lesznek súlyos bírságok.

És bár legalább 165 ezer euróból finanszírozták az online kvízt, a városnak ezen túl is szüksége lesz a látogatókra – főleg a betervezett idegenforgalmi adóbevételek miatt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET