Vitajte vo Veľkomoravskej ríši!

V obci Modrá, ktorá sa nachádza neďaleko Velehradu na Morave, čaká na tých, ktorí by chceli nahliadnuť do života obyvateľov bývalej Veľkomoravskej ríše, nezvyčajný skanzen.

Foto: Archeoskanzen Modrá


Slovanský stredovek

www.youtube.com

SKANZEN Modrá

Archeoskanzen Modrá pripomína sídla Veľkomoravskej ríše, ktoré existovali v 9. storočí, a to všetko mimoriadne zaujímavou a hravou formou. Ani výber lokality zrejme nie je náhodný, keďže ľudová tradícia považuje Velehrad za centrum krátkodobého slovanského štátneho útvaru. Podľa historikov je to nesprávne, pretože hlavné mesto ríše Veligrad nemožno stotožniť s Velehradom na Morave. Osada sa prvýkrát spomína až v listine z roku 1131, ktorú vydal olomoucký biskup Jindřich Zdík – teda po rozpade Veľkej Moravy.

Tento fakt však neuberá na autentickej stredovekej atmosfére archeoskanzenu: osadu obklopuje palisádové opevnenie s veľkolepou bránou a strážnymi vežami. Podzemné časti objektov, ktoré sa tu nachádzajú, vznikli na základe skutočných archeologických nálezov. Skanzen je rozdelený na niekoľko častí a každá „časť osady” čaká na návštevníkov s iným zážitkom.

Rodinný program na celý deň

Foto: Archeoskanzen Modrá

Návštevníci však môžu nielen spoznať spôsob života slovanského ľudu. Archeoskanzen Modrá je múzeum, ktoré je plné života a ponúka zmysluplnú zábavu pre každého bez rozdielu veku. Návštevníci si môžu vyskúšať aj staré remeslá a dokonca ochutnať rôzne špeciality. Na tematických podujatiach sa dozviete aj to, ako sa žilo, pracovalo a zabávalo vo Veľkomoravskej ríši, dokonca si môžete pozrieť ukážku bojových umení. Okrem toho sa každoročne organizuje noc čarodejníc, no tradičným programom je aj pálenie podobizne Moreny, staroslovanskej bohyne zimy a smrti, v deň jarnej rovnodennosti.

K pýcham strediska patrí vínna cesta a cesta slivovice. Sú tu špeciálne stroje, s ktorými si záujemcovia môžu vyrobiť vlastný destilát, no kto neverí vlastným liehovarníckym schopnostiam, môže si samozrejme kúpiť hotové destiláty alebo sa zúčastniť degustácie. Skanzen ponúka špeciálne scény zo zákulisia, a tak nečudo, že podnietil aj fantáziu filmárov. Natáčalo sa tu niekoľko filmov vrátane niekoľkých epizód dokumentárnej drámy s názvom Cyril a Metod.

Legenda o upíroch

Foto: Archeoskanzen Modrá

V skanzene bola pre deti zriadená aj zoologická záhrada, kde môžu pohladkať somáre, kone, sliepky a mačky. Práve ku koňom a somárom sa viaže jeden zaujímavý príbeh. Tieto zvieratá sa zastavili na určitom mieste a odmietli ísť ďalej. Neskôr, počas renovácie, sa našla kopa červených kameňov, ako aj niekoľko kostí, o ktorých sa verilo, že sú to zvieracie kosti. Neskôr sa však našli kosti ľudských prstov a tiež zlomená lebka patriaca mladému dievčaťu, ktoré bolo kedysi obetované. Verilo sa, že v oblasti sa nachádzajú upírske hroby a negatívna energia vychádzajúca z oblasti ovplyvnila aj zvieratá.

Živá voda

Foto: Archeoskanzen Modrá

V tuneli Živá voda sa návštevníci môžu dotknúť realistických modelov rýb pripevnených na stenách. Nevidiaci návštevníci si ho obzvlášť obľúbili, pretože vizuálne informácie získavajú dotykom, a tak môžu spoznať jednotlivé druhy rýb. Od Živej vody vedie náučný chodník k dvom jazerám, ktorý prináša zážitky pre malých aj veľkých, pretože cestou si môžu nazbierať bylinky, z ktorých si potom môžu pripraviť čaj. Jazerá slúžia v lete ako kúpaliská.

AMI MÉG ÉRDEKELHET