A Google megmondja, mikor jön az árvíz

Így eldönthetjük, homokzsákot pakolunk-e, vagy inkább vesszük a cókmókunkat és ágyő!

flood
Fotó: Shutterstock

A Google Flood Hub 80 országra kiterjesztette árvízfigyelő szolgáltatását. Mondjuk a vörösiszap és egyéb zagyok még így sem jósolhatók meg, de az már nem a természet vagy a Google hibája...

Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt minden évben számítani kell az árvizekre, földcsuszamlásokra, melyek a szakemberek szerint nemcsak gyakoribbak lesznek, hanem sokkal erőteljesebbek is, így nagyobb pusztítást is járhat velük. A Google Flood Hub hét nappal előre jelzi a természeti jelenséget, így az ártérben élők, a városvezetés és a katasztrófavédelem fel tudnak készülni az árvízre.

Pakolás

Fotó: Google

„Becslések szerint az áradások évente több mint 250 millió embert érintenek világszerte, és mintegy 10 milliárd dollárnyi gazdasági kárt okoznak." – írja a Google a közleményében. Az árvíz-előrejelző ma már 460 millió embernek jelent segítséget, hogy felkészülhessenek egy esetleges katasztrófára. A Flood Hub 2018-ban indult, először csak India és Banglades szerepelt az előrejelző térképen (ahol akár évente többször is ki kell telepíteni a lakosságot az árvizek miatt), ám azóta a Google folyamatosan dolgozik azon, hogy kiterjessze a szolgáltatását nagyobb területre.

Arra például ne menj

A Flood Hub mesterséges intelligenciája változatos, nyilvánosan elérhető adatforrásokat, például időjárás-előrejelzéseket és műholdképeket használ a minél pontosabb előrejelzéshez. A Google-technológia két modellt egyesít: a „hidrológiai modellt", amely előrejelzi a folyóban folyó víz mennyiségét, és az „elárasztási modellt", amely megjósolja, hogy mely területeket érint majd a természeti jelenség, és milyen mély lesz a víz ezeken a helyeken.

A Google Flood Hub az utazásaid megtervezésében is segíthet, hiszen autóutakat, sztrádákat és vasútvonalakat is járhatatlanná tehet az áradás. Így indulás előtt érdemes mindig ellenőrizni, hol van esős évszak vagy hóolvadás, és hogy ez jelenthet-e problémát!

AMI MÉG ÉRDEKELHET