A jövő szabadidős robotautója az Auditól

Ezért a bringaszállítóért bármit megadnánk!

Audi koncepció

Fotó: Audi

Mindig kalandra készen – akár ez is lehetne a mottója az Audi új koncepciójárművének. Az Activesphere a prémium elektromobilitás jövőjét felvázoló Sphere tanulmányautó-család negyedik és egyben utolsó tagja, és tényleg olyan, mintha a jövőből jött volna.

A 2021-ben és 2022-ben bemutatott roadster, kupélimuzin és egyterű után a német márka egy olyan crossoverrel rukkolt elő, amely a sportkombik, a terepjárók és a pick-upok legelőnyösebb tulajdonságait ötvözi egyetlen járműbe. A 4,98 méter hosszú, összkerékhajtású autó két villanymotorja összesen 442 LE teljesítményt ad le, amihez (országúton akár 16,8 cm-re csökkenthető) 24,8 centiméteres hasmagasság és masszív terepgumik társulnak. Gombnyomásra pedig pick-uppá alakul át, így akár két elektromos kerékpárt is szállíthatunk vele.

www.youtube.com

The next sphere of future premium mobility | The Audi activesphere concept

Az innovatív koncepció újdonságai azonban nem merülnek ki ennyiben – a kezelőszervek és a vezetési mód is a sci-fik világát idézi. A 4-es szintű önvezető technológiával ellátott autóban ugyanis egyáltalán nincsenek műszerek, ezek szerepét egy VR-szemüveg vette át. Ez utóbbi virtuális vezérlőelemeket hoz létre, amelyeket a felhasználók érintésszerű gesztusokkal irányíthatnak. Ahhoz, hogy a környezet képére vetített információkkal tájékoztathasson bennünket, a szemüveg milliméteres pontossággal tapogatja le a belső teret. Így elég például a szellőzőnyílásokra nézni, hogy megjelenjen előttünk a klímaberendezés kezelőfelülete. Emiatt head-up kijelzőre sincs szükség: terepen például közvetlenül az ösvényen vagy a dombokon jeleníthetők meg az utat mutató 3D-s topográfiai vizuális elemek.

www.youtube.com

Audi dimensions | The Audi activesphere concept

Infók

Teljesítmény: 442 LE

Forgatónyomaték: 720 Nm

Hatótávolság: 600 km

AMI MÉG ÉRDEKELHET