Többé már nem lesz látogatható ez a látványosság - kitiltották a turistákat

A természet és a kultúra védelme érdekében döntöttek így.

Talbot-öböl

Az Ausztrália északnyugati partvidékén előforduló vízesések a térség egyik legfurcsább és egyben legnépszerűbb természeti látványosságai. A Talbot-öbölhöz érkező tömeg azonban a helyi turisztikai tanács határozata szerint hamarosan megszűnhet. Mindez pedig a természetvédelmi célkitűzéseknek és legfőképp a helyi őslakosoknak köszönhető.

Turisták tízezrei járják be hajókkal már évtizedek óta azokat a réseket, ahol a hatalmas árapály-erőknek köszönhetően akár négyméteres — vízszintes vízesésekre emlékeztető — hullámoknak és egy csodaszép szigetvilágnak lehetnek közvetlenül szemtanúi.

Shutterstock

A híres természettudós, David Attenborough által is Ausztrália legszokatlanabb természeti látványosságának nevezett vízesések azonban csak 2028 márciusáig lesznek láthatók testközelből.

www.instagram.com

A kezdeményezést indítók — a közel 56 ezer éve itt élő — Dambeemangaddee nevű törzs tagjai, akik már hosszú ideje kérik a hatóságokat a hajótúrák betiltására, mivel vallási álláspontjuk szerint a turistákkal teletömött hajók megszentségtelenítik a természeti csodát.

A korlátozó döntés mögött az őslakosok kérésén kívül azonban más is áll.

2022 májusában ugyanis egy turistahajó a szikláknak csapódott, mely következtében többen is megsérültek. A CNN információi szerint az eset után biztonsági okokból a túrák leállítására utasították a szervezőcégeket.

www.instagram.com

A tilalom pár év múlva lép majd hatályba, mindez azonban nem jelenti az ottani turizmus végét. A hajók ugyanis továbbra is közlekedhetnek majd az öbölben — csak messzebb a vízesésektől.

Az intézkedés legfőbb célja az, hogy minimalizálja a tömeget, illetve, hogy a kirándulók még nagyobb kulturális és természetvédelmi empátiával álljanak a nem mindennapi helyhez.

„Ez a döntés tükrözi a kormány kettős felelősségét, hogy tiszteletben tartsa a hagyományos tulajdonosok kulturális nézeteit, valamint azt, hogy meg kell védeni és támogatni kell WA idegenforgalmi iparát"

— mondta Reece Whitby ausztrál környezetvédelmi miniszter az ügy kapcsán.

AMI MÉG ÉRDEKELHET