Mit kell tenni autóbaleset esetén?

Mindenki igyekszik elkerülni, hogy autóbaleset részese legyen. Bármilyen felelősségteljesen is viszonyulunk azonban a közlekedéshez, a kockázat mindig jelen van. Az alábbiakban arról lesz szó, mi a teendő baleset esetén.

Foto: Shutterstock

A közlekedési baleset a definíció szerint olyan esemény, amely közúton történik, és bizonyos következményekkel: sérülésekkel, halálesettel, vagyoni kárral jár.

Mit kell tenni közvetlenül a baleset után?

Fotó: unsplash

  1. Hívjunk segítséget: azonnal értesítsük a mentőszolgálatot, jelentsük be a balesetet a rendőrségen és a biztosítónknál.
  2. Biztosítsuk a baleset helyszínét: az elakadásjelző háromszöggel jelezzük a baleset helyszínét, és kapcsoljuk be a vészvillogót. Ha sérült(ek) is van(nak), nyújtsunk neki(k) elsősegélyt.
  3. A balesetet dokumentáljuk: fényképezzük le az autókon keletkezett károkat, jegyezzük fel a baleset résztvevői és a szemtanúk elérhetőségét. Minden fontos információt rögzítsünk – a pontos dátumot, időt, az időjárási viszonyokat, az úttest állapotát.

Mit kerüljünk?

Fotó: Pixabay

  • Ne próbáljunk meg elszökni a baleset helyszínéről.
  • Ne manipuláljunk a bizonyítékokkal.
  • Ne viselkedjünk agresszíven a baleset résztvevőivel vagy a mentőszolgálat munkatársaival, a stressz és az idegesség ellenére próbáljuk megőrizni a hidegvérünket.

További teendők

Fotó: Shutterstock

  • Biztosítási fedezet: Ellenőrizzük a balesetbiztosításunkat és bizonyosodjunk meg róla, mi mindent fedez.
  • Biztosítási kárigények: Ha sérülést szenvedtünk, kérjünk róla orvosi igazolást; ha anyagi kárunk keletkezett, készítsünk el minden szükséges iratot, amit a biztosító kérhet.
  • Kommunikáció a biztosítóval: A balesetet jelentsük be a biztosítónknál, akár személyesen, akár telefonon vagy online űrlapon

Amit baleset nélkül is érdemes észben tartani

Fotó: Národná diaľničná spoločnosť

  • Mindig legyen velünk az autóban a Baleseti jelentés: ez a dokumentum alapfeltétele a biztosítási kárigény benyújtásának
  • Használjuk ki az autópályajárőrök szolgáltatásait: Ha balesetet szenvedünk, de akár, ha csak elromlik az autónk az autópályán, a járőrök segíthetnek biztosítani a helyszínt. Az ingyenes 0800 100 007-es számon jelenthetjük be náluk, hol tartózkodunk.

Autóbaleset esetén a legfontosabb, hogy megőrizzük a hidegvérünket. Azon, ami történt, úgysem tudunk változtatni, ezért azzal kell foglalkozni, hogy a helyzet ne romoljon, és minél gyorsabban intéződjenek a dolgok. Mindig ügyeljünk a magunk és a baleset többi résztvevőjének a biztonságára is. Minden rendelkezésünkre álló eszközzel igyekezzünk elérni, hogy a lehető legkisebb következményekkel járjon a baleset. Az lebegjen a szemünk előtt, hogy sokkal rosszabbul is járhattunk volna.

AMI MÉG ÉRDEKELHET