Doprajte svojmu autu wellness

Pri údržbe auta je okrem servisu dôležité jeho pravidelné umývanie a čistenie. Pokiaľ ste doteraz len chodili do umývacích boxov a liniek, možno je čas zvážiť raz za čas dopriať vášmu štvorkolesovému miláčikovi aj nejaký ten wellness.

Foto: Shutterstock

Svojmu telu doprajete umytie každý deň a wellness možno raz, či párkrát za rok. S autom to je podobné. Umývate ho možno raz za mesiac, no napadlo vás už, že aj autu sa hodí z času na čas wellness? Nie je tu len pre „autičkárov“, udržuje to hodnotu vášho vozidla. Čo teda je wellness pre auto a v čom spočíva detailing auta?

Parný wellness pre vaše auto 

Bežná rutina pri údržbe a starostlivosti o auto káže auto dobre umyť a povysávať. No akokoľvek sa posnažíte, predsa len vám mnohé veci uniknú. Stačí sa pozrieť na záhyby, miesta pri otvorení dvier a kufra. Rovnako tak v interiéri. Sú miesta okolo sedačiek aj v kufri, na ktoré ste jednoducho s bežným vysávačom krátki. Naviac – vysávanie dokáže odstrániť len určitú úroveň špiny. Je to ako so sviatočným upratovaním. Domácnosť vyzerá čisto len do momentu, kým neodsuniete skriňu. Práve na to sú tu špecializované služby na hĺbkové čistenie áut. Tento wellness presahuje úroveň umývacích služieb v podzemí nákupných centier. Preto by správny wellness auta mal čistiť napríklad horúcou parou. Tá nielen vyčistí škvrny na sedadlách a čalúnení, ale zbaví auto baktérií, plesní, roztočov a zápachu. Dostane sa pritom do posledných skrytých častí interiéru. Mnohé firmy ponúkajú čistenie suchou parou a tak nemusíte dlho čakať na vyschnutie po čistení. Takéto čistenie zároveň preniká do laku vozidla, kde odstraňuje poslednú špinu, vracia zašlej farbe lesk a odstraňuje zažratú mastnotu aj zvyšky po nálepkách. Vyčistenie bloku motora je súčasťou tohto wellness centra.

Čo je to autodetailing 

Ak je čistenie parou ako sauna, auto detailing je pre vaše auto ako masáž. Ide o ručné a veľmi dôsledné vyčistenie a skrášlenie vášho vozidla. Začína sa samozrejme umývaním, no ide ďaleko za hranice bežného vyčistenia. Autu sa vyčistí každý detail, od diskov a podvozku až po gumové tesnenia. Interiér dostane špeciálne čistenie – textílie budú vypraté, koža obnovená, vinyl vyleštený. No momentom, kedy je auto bez jedinej špinky, sa to len začína. Detailingový technik sa potom pozrie na každý detail vášho laku. Farba na aute je tvorená z dvoch vrstiev – základovej farby a povrchového bezfarebného laku. Ten si odnáša všetku tvrdú prácu so slnkom, mrazom, prachom, skalkami, poškriabaniami a podobne. Okrem chýb však časom vybledne a tak sa lak auta nepodobá tomu, ktoré ste kupovali ako nové. Detailingový technik sa o to postará a neuveríte, ako bude vaše auto aj po rokoch vyzerať. Samozrejmosťou je ručné nanesenie vosku.

V momente, kedy sa po svoje auto do car detailingového servisu vrátite, sa doň zamilujete po druhý krát. A nemusíte byť nadšenci do áut, aby ste wellness alebo detailing dopriali svojmu auto aj vy. Ak sa chystáte auto predať, alebo chcete udržať jeho hodnotu do budúcnosti, toto sú investície, ktoré vám zvýšia hodnotu vášho vozidla až sa s ním raz budete pri predaji lúčiť.

AMI MÉG ÉRDEKELHET