Elkezdték építeni, de sosem készült el a világ leghosszabb autópályája

Az út jelenleg 30 ezer kilométer hosszú.

A pán-amerikai autópálya Peruban

A grandiózus projektként indult pánamerikai autópálya felénél 100 kilométeres „lyuk” tátong, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy befejezik az építést.

Bár a Guinness-rekord szerint a Pan-American Highway a világ leghosszabb autópályája, de valójában ez sosem épült meg teljesen.

A Pánamerikai főútvonal ötlete még 1923-ban született melynek célja a hivatalos indoklás szerint az egymással korábban gyakran ellenségeskedő népek kibékítése, írja az FLScience. Azonban már a kezdetben felmerült a gyanú, hogy az Amerikai Egyesült Államok elsősorban gazdasági okokból építtetné meg az autópályát – a bírálok szerint az ország valódi célja az volt, hogy elárassza exporttermékeivel Latin-Amerika piacait.

Ez is érdekelhet Te eltévednél ezen az autópályán?

Fotó: Shutterstock

Végül 1924-ben megszületett a harmincezer kilométeres autópálya létrehozásáról szóló egyezmény, melyet 14 ország (az Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Bolívia, Kanada, Chile, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Kolumbia, Mexikó, Nicaragua, Panama és Peru) írt alá.

A fenti országokon áthaladó autóút Alaszkát kötötte volna össze egybefüggően egészen Argentína déli csücskéig.

Az útvonal megépítése azonban annyira lassan haladt, hogy az máig nem készült el, bár elnöksége idején, az 1970-es években Nixon ígéretet tett az autópálya mihamarabbi befejezésére.

Az autópályából Panamában hiányzik 160 kilométernyi útszakasz, melyet Darién-résként emlegetnek.

Bár az Egyesült Államok felajánlotta a hiányzó szakasz megépítésének finanszírozását, a projekt nagy ellenállásba ütközött a környezetvédők részéről, mivel szerintük az tönkretenné a környék biodiverzitását.

Ráadásul az itt garázdálkodó fegyveres milíciák és drogbandák miatt egyébként sem lenne veszélytelen az építkezés.

Olvasd el ezt is! 5 autóút, ahol maga az út is kivételes élmény

Fotó: Shutterstock

Ha mégis befejeznék egyszer a pánamerikai főútvonalat, az további Guinness-rekordoker is lehetne – jelenleg a 14 500 kilométeres ausztráliai Highway 1 a leghosszabb egybefüggő autóútnak járó cím birtokosa.

AMI MÉG ÉRDEKELHET