Mit együnk autós utazás közben?

Felejtsük el a rágcsákat, és maradjunk frissek vezetés közben!

Fotó: Shutterstock

Ha nem készülünk fel megfelelően az utazásra, még az sem baj, mert a Fresh Cornerekben például találunk egészséges szendvicseket. De az biztos, hogy tudatosan kell döntenünk a hasznos ételek mellett, nem elég, ha felhalmozunk mindenféle életmentő rágcsát a kocsiban. De mit is érdemes fogyasztani, hogy komfortosan érezzük magunkat útközben?

A nem megfelelő ételek fogyasztása álmosságot, fáradtságot és gyomorpanaszokat okozhat, amely befolyásolja a koncentrációs képességet, ez pedig jelentősen megnöveli egy baleset kockázatát.

A vezetés során 1000-1350 kcal energiát égetünk el naponta, ami hasonló a pihenés alatti energiafelhasználásához.

Emiatt a vezetőnek nincs szüksége nagy mennyiségű bevitelre, sokkal inkább korlátoznia kell az étkezést napi 2000/2500 kilokalóriára. Azonban üres gyomorral sem szabad a kormány mögé ülni, mert lecsökkenhet a vércukorszint, ami szédülést okozhat, az éhség pedig csak továbbá csökkenti a vezető figyelmét, mert önkéntelenül is a korgó gyomrára koncentrál.

Nem tilos a séta vagy az alvás

Fotó: Shutterstock

Ha ránk tör az éhség, akkor se essünk azonban túlzásba, hiszen: a nagyobb étkezések álmosságot, hasi fájdalmakat, gyomorégést és felfúvódást okozhatnak, és ezek a tünetek csökkentik a koncentrációs képességet. Kimutatták például, hogy vacsora után 10 százalékkal csökken a teljesítmény. Éppen ezért álljunk meg gyakran, együnk kisebb mennyiségeket, és a főétkezés után sétáljunk 15 percet, vagy aludjunk ugyanennyit, hogy kitisztuljon a fejünk!

Amit ne együnk

Az olajban sült, fűszeres ételek és mártások megterhelik a gyomrot, így ezeket kerüljük el, ugyanígy a rizst, a babféléket és a tésztát. Mivel a vezetés nem igényel nagy kalóriabevitelt, a legjobb, ha nem eszünk túl sok szénhidrátot, mert az puffadást okozhat, ráadásul a szénhidrátok egy része gyorsan felszívódó, így a vezető hamarosan újra éhes is lesz. A citrusfélék, a hagyma és a paradicsom fogyasztása bár egészséges, de savas emésztési zavarokat okozhat, így kerüljük ezeket is, ha hosszú út előtt állunk!

Tiszta vizet öntsünk a pohárba

Fotó: Shutterstock

A brit Loughborough Egyetem és az Európai Hidratációs Intézet által kiadott tanulmány szerint a nem megfelelően hidratált sofőrök hasonló hibákat követhetnek el, mint azok, akik megittak 4 pohár bort. Ilyen az önkéntelen sávelhagyás és a kései fékezés. Ezért elengedhetetlen a kiegyensúlyozott folyadékfogyasztás, különösen meleg időben. A legjobb ilyenkor a víz, amit lehet gyümölcslével vagy más üdítőitallal keverve is fogyasztani. Néhány kávé vagy tea elfogyasztása segítheti a figyelem fenntartását, de a túlzott koffeinfogyasztás idegességet okoz, s azt se feledjük, hogy a kávé vízhajtó hatását folyadékkal kompenzálni kell. Az energiaitalok fogyasztása pedig határozottan kerülendő.

Vezet és eszik?!

A legtöbb európai vezetési szabályzat nem kifejezetten tiltja ezt, de bármelyik elvonhatja a figyelmet a vezetésről és korlátozhatja a mozgás szabadságát. A Leeds-i Egyetem tanulmánya szerint a reakcióidő evés közben 44 százalékkal csökken. Éppen ezért akadnak olyan országok, ahol büntetik, ha a volán mögött eszünk vagy iszunk. Spanyolországban például az evésen vagy iváson ért vezetőknek 200 eurós bírságot kell fizetniük Angliában 100 fontot. Már csak ezért is ajánlatos a pihenőhelyeken nyugodtan enni és inni.

Ideális autós menü:

Tartalmazza a szükséges tápanyagokat, és elég könnyű ahhoz, hogy ne okozhasson emésztési problémákat és hasfájást.

  • Reggeli: két szelet pirítós főtt sonkával vagy sajttal / egy darab gyümölcs / kávé vagy tea
  • Tízórai: gyümölcs, joghurt és víz
  • Ebéd: saláta / grillezett vagy sült hús, vagy hal / gyümölcs / víz és kávé vagy tea
  • Főétkezések között: vegetáriánus szendvics és víz
AMI MÉG ÉRDEKELHET