Autóteszt: VW Caddy California

A legkisebb autók közé tartozik a piacon, mégis az egyik legjobb választás hétvégi kirándulásokhoz.

Fotó: vwh.hu

A VW Caddy ötödik generációját elég komoly kritikával illettük: a kisebb teherbírás, és a magasabb ár mellett vezetés közben is több gyenge pontra bukkantunk. Az új Caddynek azonban nem csak kétes hírű elődje miatt volt nehéz dolga, a versenytársak is nagyon erősek ebben a szegmensben. A California azonban egészen új szintre emelte a modellt, amely minden téren állja a versenyt jelenkori riválisaival.

S-es méret

A California mindig is egy a Multivan/Transporter platformjára épült lakóautót jelölt. A Volkswagen (VW) most a nagyobb Crafterrel és a kisebb Caddyvel tovább tágította a kategória „mérettáblázatát". Sőt, még a legkisebb California esetében is két méretváltozat szerepel a kínálatban: egy rövidebb tengelytávú és egy Maxi kivitel. Mi a hosszabbat teszteltük. A plusz 353 milliméter a nagyobb csomagtérben mutatkozott meg leginkább, ami a kihajtható ágy esetében komoly segítséget jelent.

Alvás

Fotó: VW

Épp az említett kihajtható ágynak köszönhetően válhatott a Caddy Californiává. Az ágy leporellóként hajtogatható össze, és a második üléssor mögött, nagyjából az utasok vállmagasságában helyezhető el. Használatához ezeket az üléseket kell lehajtani, valamint a vezető- és az anyósülést maximálisan előretolni. Az fekhely kihajtható lábai könnyen belecsúsztathatók a B oszlopokon lévő mélyedésekbe, és kész is a kényelmes ágy. Méreteinek (1980 x 1070 mm) köszönhetően két ember gond nélkül elfér rajta. Az ágy elülső része ugyan nem követi az utastér kialakítását, de efölött simán szemet hunyhatunk. A Caddy belső tere meglehetősen magas, így azt akkor is tágasnak, szellősnek és komfortosnak érezzük, ha épp az ágyon ülünk. Maga a matrac nem túl vastag, de tányérrugós kivitelének köszönhetően kifejezetten kényelmes.

Főzés és tálalás

Fotó: VW

Kempingfelszerelést – egy összecsukható kempingasztalt és két kempingszéket – az az ágy alatt lévő textiltárolóban is találunk. Robusztus kialakításuk ellenére kis súlyú, minőségi termékek, az elhelyezésük is rendkívül praktikus.

A tesztelt modell minikonyhája azonban mindent visz. Két, könnyen kihúzható fiókból áll: a felsőben egy gázégős főzőlap van szélvédővel és egy kisebb munkalappal, az alsóban pedig egy oldalirányban kihúzható evőeszköztálca és tároló kapott helyet. Ennek köszönhetően sosem fordulhat elő, hogy főzés közben ne tudnánk valamit kivenni onnan.

Nagy hasznát vehetjük a beltér és a felnyitott hátsó ajtó körüli terület szabályozható LED-es megvilágításának. Minden ablakot – a panoráma tetőablakot is beleértve – napellenzővel, a szellőzőnyílásokat pedig szúnyoghálóval látták el. Opcionálisan a gépkocsi autóhűtővel és hordozható zuhanyzóval is ellátható.

Kalandozás

www.youtube.com

Volkswagen Caddy California

A Caddy California tesztelésekor nemcsak a minden apróságra odafigyelő, tapasztalt öreg róka szemével vizsgáltuk a kocsit, hanem egy olyan szenvedélyes siklóernyős helyébe is megpróbáltuk beleképzelni magunkat, aki hajlandó bármikor útra kelni, hogy a repüléshez megfelelő körülményeket találjon. Hosszas pakolás után indultunk útnak az Alacsony-Tátra felé. Örömmel nyugtázhattuk, mekkora előny az extra csomagtér – az autóba tényleg minden befért, amire szükségünk lehetett. A Caddy California az országúton sem okozott csalódást, gyorsan elértük a padkóci (Podkonice) Pleše nevű menedékházat. Az ég épp kiderült, így kicsomagolhattuk a siklóernyőnket, és már repültünk is. Este visszatértünk az autóhoz. Leteszteltük, jól hűti-e a söröket a Caddy (jól), és hogy mennyire praktikus a konyha felszerelése a vacsora elkészítéséhez (kifejezetten az). Utána pedig kihúztuk az ágyat, és egy jót aludtunk.

Másnap megreggeliztünk, majd egy a távrepülést és a kempingezést ötvöző, úgynevezett „vol bivouac" túrára pakoltuk össze a szükséges kellékeket: az ernyőn, beülőn, póternyőn, sisakon, kesztyűn, pehelytollas dzsekin és műszaki berendezéseken kívül hálózsák, polifoam, élelem és plusz öltözék is került a csomagba. Így bár tizenkettőről csaknem húsz kilósra nőtt a poggyászunk súlya, mégis fantasztikus élményekkel tértünk vissza négykerekű otthonunkba, mely ezúttal sem okozott csalódást.

Kedvenceink

Fotó: VW

1. Praktikus megoldások – a Volkswagen mérnökei vagy sokat gondolkodtak, vagy maguk is tapasztalt kempingezők. A rakodóterek, a nyithatóság, a világítás és az árnyékolás mind-mind maximálisan gyakorlatias és könnyedén használható.

2. 4x4 – a Caddy 143 mm-es hasmagassága nem mondható ugyan lenyűgözőnek, a négykerék-meghajtás azonban megbízhatóan működik, növelve ezzel az autó használati értékét.

3. Állófűtés – a négykerék-meghajtással együtt nemcsak földrajzi értelemben tágítja az autó lehetőségeit, hanem gyakorlatilag évszakfüggetlenné teszi annak használatát.

Anyakönyvi kivonat

VW Caddy California

Motor 4 hengeres turbódízel

Hosszúság 4853 mm
Szélesség 1855 mm
Magasság 1820 mm
Csomagtér-kapacitás 1720 l
Gyári fogyasztás 5,2 l/100 km
Tesztfogyasztás 6,4 l/100 km
Alapár 26 856 euró
A tesztelt modell ára 50 196 euró

ÉRTÉKELÉS

Dizájn: 3
Menettulajdonságok: 3
Műszaki felszereltség: 4
Ár-érték arány: 3

A megfelelő olaj hozzá:

MOL Dynamic Gold Longlife 0W-30

AMI MÉG ÉRDEKELHET