Az igazi Hobbitfalva 1. rész

A Gyűrűk Ura Új-Zélandon

Fotó: 123RF

Hihetetlennek tűnik, de már húsz éve, hogy A Gyűrűk Ura első részét moziban láthattuk. Peter Jackson trilógiája azóta szinte klasszikussá vált, az új-zélandi forgatási helyszínek pedig az egész világról vonzzák a rajongókat.

Bár A Gyűrűk Ura könyvek már közel hetven évesek, a legikonikusabb feldolgozásuk első része 2001-ben került a mozikba. A húszéves A Gyűrű Szövetségét és két folytatását, valamint az előzményként szolgáló A Hobbit filmeket is nagyrészt Új-Zélandon forgatták. A buja, zöld tájjal megáldott szigetcsoport egyike a Föld azon ritka országainak, ahol még sok helyen érintetlen a természet, és a roppant szigorú, előremutató környezetvédelmi felfogásnak köszönhetően nem is engedik be a civilizációt ezekre a területekre. A filmekben több mint 150 különböző helyszín tűnik fel, a stáb mind az északi, mind a déli szigeten járt, és a helyi flóra védelmét rendkívül komolyan véve, a forgatás után igyekeztek mindenütt a lehető leginkább visszaállítani az eredeti állapotokat.

Hobbitfalva

Fotó: 123RF

A legfontosabb és legnépszerűbb látványosság persze Hobbitfalva, amelyet az északi szigeten, Matamatához közel találunk. Az eredeti díszleteket elbontották, hogy a jellegzetes, zöld dombokat visszaadják a legelésző bárányoknak, majd A Hobbit forgatásához visszaépítették. Ezeket utána meg is hagyták, és ma már egy egész tematikus parkot építettek köréjük, hogy Hobbitfalva, azaz Hobbiton minden rajongó számára elérhető legyen.

Bilbó és Frodó otthona

Fotó: 123RF

Hobbitont lenyűgöző részletességgel dolgozták ki, a középföldei dombok közt megbújik az összes ismerős hobbit picike otthona, amelyek közül egyet, Zsáklakot (Bilbó és Frodó házát) belülről is bejárhatjuk. Nem messze innen találjuk azt a (mű)fát, ahol Bilbó 101. születésnapját ünnepelték, amikor Frodó megkapta a gyűrűt, és néhány kedves kertet és egy vízimalmot is felfedezhetünk. A túra végén pedig ihatunk egyet a működő Zöld Sárkány Fogadóban.

Mordor

Fotó: 123RF

A mordori jeleneteknek a Tongariro Nemzeti Park adott otthont, amely élőben is olyan baljós vidék, hogy Szauron csettintene örömében. A terület vulkanikusan rendkívül aktív, így a túrázókat elszenesedett talaj, furcsa geológiai képződmények és a résekből sziszegve felcsapó gőz fogadják. Itt láthatjuk a Végzet Hegyét is (Mount Ngauruhoe), ahol az Egy Gyűrű elkészült, majd el is pusztult.

AMI MÉG ÉRDEKELHET