Egy eldugott szigetcsoport Európában

Pedig a szubtrópusi éghajlatú desztináció a természetjárók egyik kedvence lehetne.

Fotó: Shutterstock

Ha egy olyan helyre szeretnénk szervezni a jövő évi nyaralást, ahol nem kell megküzdenünk turisták tömegeivel, becélozhatjuk a Portugáliához tartozó Azori-szigeteket. A szigetcsoport nem tartozik a kiemelt desztinációk közé, hiszen még Lisszabontól is bő 2 óra eljutni az Atlanti-óceánon elhelyezkedő területre. Ez viszont a túlturizmus korszakában előnyös is lehet. Mutatjuk, mit érdemes tudnunk, mielőtt útnak indulnánk!


Portugália partjaitól nyugatra, az Atlanti-óceán közepén fekszik a kilenc szigetből álló régió, melyet Azori-szigetekként ismerhetünk. A szigetcsoport érdekessége, hogy egyike a Föld azon területeinek, ahol a hőmérséklet egész évben nagyjából legfeljebb 10 Celsius-fokot változik: nincs hidegebb 14 Celsius-foknál és a nyári hőmérséklet is ritkán haladja meg a 25 Celsius-fokot.

Leginkább a tavaszi-nyári időszakban éri meg idelátogatni, hiszen ilyenkor a leglátványosabb a természet, ami tele van vulkanikus tájakkal, hívogató tengerpartokkal és zöldellő mezőkkel, erdőkkel, de az ősz elején is lenyűgőző látvánnyal találkozhatunk.

Varázslatos tavak

Fotó: Shutterstock

Lagoa das Sete Cidades, Azori-szigetek.

Az Azori-szigeteket alkotó kilenc apró sziget közül a legnagyobb a keleti São Miguel, ahol többek között teafarmokat, melegvizű forrásokat és vízeséseket is meglátogathatunk.

A régió egyik legszebb pontját, a Lagoa das Sete Cidadesként („A Hét Város Lagúnájaként”) ismert tájékot is itt találhatjuk. A területet két, egymásba kapcsolódó krátertó teszi varázslatossá. A tavak érdekessége, hogy ugyan egy kis szoroson keresztül kapcsolódnak egymáshoz, ökológia szempontból vizük teljesen eltérő.

Akit pedig érdekelnek a vulkánok, az a Teceira szigetén található Monte Brasil csúcsára is felmászhat, ahonnan káprázatos kilátás nyílik Angra do Heroismo településére.

Fotó: Shutterstock

Monte Brasil

A hamuesgyemant.hu cikkéből az is kiderül, hogy a szigetcsoport sokszínű élővilággal bír: a több mint két tucat bálnafajon kívül delfinekkel is találkozhatunk. Emiatt javaslott valamilyen hajós kirándulásra is befizetni, hiszen talán semmi sem fogható ahhoz, amikor testközelből sikerül találkoznunk ezekkel az állatokkal.

Szőlőültetvények és teafarmok

A finom borok és a jó teák kedvelőinek örömére az Azori-szigeteken több szőlőültetvény és teafarm is található. Ételek tekintetében mindenképpen érdemes kipróbálni a portugál konyhát, a helyi specialitást, a leginkább húsos-zöldséges raguhoz hasonlító Cozido das Furnast pedig már csak azért is kóstoljuk meg, mert az ételt geotermikus forrásokban, a vulkánok segítségével (5 órán keresztül) főzik meg.

AMI MÉG ÉRDEKELHET