Vulkántúrák 1.: Algar do Carvão

Sétálj be az alvó vulkánba!

Fotó: Shutterstock

Az Atlanti-óceán közepén található Azori-szigetek nem mindennapi módon tanúskodnak a bolygónkat egykor formáló erőkről. Sorozatunk első részében egy igazán különleges helyet mutatunk be: Európa egyetlen olyan vulkánját, melyet belülről is megnézhetünk!

Európai egzotikum, a világ legszebb szigetcsoportja, földi paradicsom – az Amerika és Európa határán fekvő Azori-szigetek ilyen jelzőket érdemeltek ki a természeti szépségeiknek köszönhetően. A Portugáliához tartozó 12 szigetből csak 9 lakott, ezért sokak szerint a természetjárók számára a legjobb úti cél Európában.

A Föld legszebb helye

Az Azori-szigetek valóban sokat kínálnak: festői falvakat, fürdésre alkalmas, meleg vizű krátertavakat, gyönyörű virágokat és szépen gondozott teaültetvényeket. Külön figyelmet érdemelnek a kék virágú hortenziákból álló embermagasságú kerítések. Az óceán gazdag ökoszisztémája ezt a különleges hangulatú szigetcsoportot az egyik legérdekesebb búvárcélponttá teszik. Nem véletlen, hogy
2016-ban a National Geographic az Azori-szigeteket választotta a Föld legszebb helyének.

Fotó: Shutterstock

Algar do Carvão – utazás a Föld belsejébe

Terceira a szigetcsoport harmadik legnagyobb tagja, legérdekesebb látnivalója pedig egy nem mindennapi barlang – pontosabban fogalmazva egy évezredek óta kialudt vulkán kürtője. Az Algar do Carvão 583 méter tengerszint feletti magasságban található, és közvetlenül kapcsolódik a Guilherme Moniz vulkán kalderájához. Az egykori tűzhányó tökéletes lávacsövet hagyott maga után. A felszínhez képest több mint 90 méter mélységbe sétálhatunk le, miközben megcsodálhatjuk a láva által létrehozott képződményeket. Olyan ez, mint egy utazás a Föld belsejébe. Több ezer év bonyolult geológiai és biokémiai folyamatai következtében a barlangrendszerben gyönyörű cseppkövek és bámulatos endemikus fauna alakult ki, a kürtő alján, azaz a vulkán gyomrában pedig kristálytiszta vizű tavakat láthatunk.

www.youtube.com

Algar do Carvao - Inside Terceira's Volcanic Cavern

​Természetes koncertterem

Az Algar do Carvão egy igazi geológiai csoda. Egyediségének köszönhetően nemzetközi hírnévre tett szert, ma már az Azori-szigeteki Geopark része, és nemcsak turisztikai, hanem tudományos jelentősége is van. A barlangban alkalmanként koncerteket is rendeznek, az akusztikája ugyanis kiváló az azoriak körében egyébként is nagyon kedvelt visszhangos zenéhez. A kialudt vulkán egész évben látogatható, a mintegy 30 perces túra teljesen biztonságos és a megfelelő cipőn és ruházaton kívül nem igényel semmilyen különleges felszerelést. Egyszerre legfeljebb 150 fő tartózkodhat a barlangban, a jegyet nem kell előre lefoglalni, a bejáratnál személyesen is megvehető.

Fotó: Shutterstock

​Az örök tavasz birodalma

Az Azori-szigetek időjárásáról dióhéjban annyit kell tudni, hogy a nappali hőmérséklet egész évben 15 és 25 fok között alakul – azaz folyamatosan tavasz van. Különösen igaz ez a smaragdzöld rétekkel borított Terceirára, amely a szigetcsoport közepén helyezkedik el. A kellemes szubtrópusi klíma miatt sok turista szívesen tölti itt a karácsonyi és az újévi időszakot. A legtöbben júliusban és augusztusban érkeznek, de még főszezonban is sokkal kevesebben vannak, mint a többi európai szigeten. Az Azori-szigetek természeti szépségeinek felfedezésére május, június, szeptember és október a legalkalmasabb hónapok.

AMI MÉG ÉRDEKELHET