Skryté súostrovie v Európe

Táto subtropická destinácia by sa mohla stať hitom milovníkov prírody.

Foto: Shutterstock

Ak by ste sa nechceli predierať masami turistov na budúcoročnej letnej dovolenke, do vášho hľadáčika by sa mohli dostať Azorské ostrovy, patriace k Portugalsku. Súostrovie v Atlantickom oceáne nepatrí medzi vychytené destinácie, keďže aj z Lisabonu trvá dve hodiny, kým tam dorazíte. V časoch masovej turistiky je to však skôr výhodou. Čo by ste mali vedieť, skôr než vyrazíte na cestu?

Azorské ostrovy ležia na západ od Portugalska, v strede Atlantického oceánu. Súostrovie tvorí deväť ostrovov. Patria medzi tie oblasti na Zemi, kde sa teplota celý rok nemení o viac ako 10 stupňov Celzia: v zime klesne maximálne na 14 stupňov, v lete zas len zriedkavo prekročí 25 stupňov.

Cestu sa oplatí naplánovať najmä na jarné-letné mesiace, keď býva tamojšia príroda najočarujúcejšia. Sopečná krajina s vábivými plážami a zelenými lúkami či lesmi ale ponúka krásy aj na jeseň.

OČARUJÚCE JAZERÁ

Foto: ByAcores / Bruno Sousa

Lagúna siedmych miest na Azoroch

Najväčším spomedzi deviatich menších ostrovov je São Miguel na východe, kde nájdete okrem iného aj čajové farmy, termálne pramene či vodopády.

Lagoa das Sete Cidades, čiže „Lagúna siedmych miest“ je asi najkrajším miestom tohto regiónu. Jej kúzlo spočíva v dvoch prepojených kráterových jazerách. Ich zaujímavosťou je, že hoci geograficky sú spojené úzkym prielivom, z ekologického hľadiska je ich voda úplne rozdielna.

AK VÁS ZAUJÍMAJÚ SOPKY, ODPORÚČAME VÝSTUP NA VRCHOL MONTE BRASIL NA OSTROVE TECEIRA. PONÚKA SA ODTIAĽ PREKRÁSNY VÝHĽAD NA OBEC ANGRA DO HEROISMO.

Súostrovie sa vyznačuje pestrou faunou: v okolitých vodách žije okrem delfínov aj viac ako dvadsať druhov veľrýb. Oplatí sa preto vyskúšať si plavbu loďou, lebo vidieť tieto živočíchy z bezprostrednej blízkosti je zážitok na nezaplatenie.

VINOHRADY A ČAJOVÉ FARMY

Foto: Shutterstock

Cozido das Furnas - jedlo vareneé sopečným teplom.

​Milovníci kvalitných vín a chutných čajov si tiež prídu na svoje, na Azorských ostrovoch sa nachádza viacero vinohradov a čajových fariem. Z jedál portugalskej kuchyne určite treba ochutnať miestnu špecialitu Cozido das Furnas, ktoré sa najskôr podobá na mäsovo-zeleninové ragú. Varí sa 5 hodín v geotermálnych prameňoch, pomocou sopiek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET