Baku – Dubaj Kaspického mora

Pre mnohých Európanov je prvou myšlienkou, ktorá ich napadne v súvislosti s Baku, hlavným mestom Azerbajdžanu súťaž Eurovision Song Contest, ktorú toto mesto hostilo v roku 2012. Azerbajdžanci sa exponovali do takej miery, že si pre súťaž postavili aj samostatný štadión. Európski televízni diváci žasli nad reklamami o Baku, keďže videli niečo úplne iné, čo si pôvodne o postsovietskej krajine predstavovali.

Foto: Shutterstock


Most medzi Európou a Áziou

Foto: unsplash

V súčasnosti sa o hlavnom meste Azerbajdžanu čoraz viac hovorí ako o Dubaji Kaspického mora, a to nie bezdôvodne. Oproti Dubaju má však minimálne dve veľké výhody: nie je až taký umelý a je oveľa lacnejší. Baku je dnes magickým mostom medzi Európou a Áziou a turistom vždy ukazuje inú tvár: kým jedna štvrť pripomína veľké stredomorské mesto, iná evokuje atmosféru rozprávkového Východu a tretia vás prenesie do futuristickej éry.

Atmosféra tisíc a jednej nocí

Foto: Pexels

Starobylá pevnosť Qız Qalası.

Baku sa nachádza pozdĺž prírodnej zátoky, na polostrove siahajúcom do Kaspického mora. Veľkým zážitkom je staré mesto (İcheri Şaher), zaradené do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Nájdete tu najvýznamnejšie historické pamiatky, medzi ktorými vyniká starobylá pevnosť, veža Qız Qalası. Pri prechádzke úzkymi uličkami sa môžete cítiť, ako keby ste sa ocitli v rozprávke Tisíc a jednej noci: obchodíky s koreninami, manufaktúry na koberce, autentické reštaurácie s tradičným jedlom. A na záver prechádzky si môžete vychutnať čajík, ktorý sa podľa azerbajdžanského zvyku ochucuje džemom.

Stretnutie minulosti, prítomnosti a budúcnosti

Foto: unsplash

Centrum Heydara Alijeva.

Medzi najznámejšie atrakcie Baku patria Ohnivé veže (Flame Towers), ktoré sú symbolmi modernej azerbajdžanskej architektúry – a naozaj sa vďaka nim budete cítiť ako v Dubaji. Na promenáde na brehu Kaspického mora nájdete modernú stavbu, ktorá z diaľky pripomína zrolovaný koberec. V tejto budove sa nachádza známe Múzeum kobercov, kde môžete vidieť nielen pútavé koberce, ale aj rôzne šperky, keramiku a domáce potreby. Prechádzkou po promenáde sa dostanete k ruskému kolesu Baku Eye a nákupnému centru Deniz Mall (Caspian Waterfront Mall), ktoré bolo inšpirované plachtami opery v Sydney. Gigantická Krištáľová hala Baku, športová a multifunkčná aréna postavená pre spevácku súťaž Eurovision Song Contest v roku 2012. Pre tých, ktorí sa zaujímajú o futuristickú architektúru je takmer povinnou zastávkou. Architektonickým majstrovským dielom je aj neofuturistické Centrum Heydara Alijeva, otvorené v roku 2012, ktoré jedinečne spája modernú architektúru so vzormi a zakrivenými tvarmi inšpirovanými islamským umením.

Horiaca hora, petroglyfy a bahenné sopky

Foto: Citytoursofbaku.com

V okolí Baku nájdete aj nezvyčajné prírodné zaujímavosti. Takou je Yanar Dag alebo horiaca hora, kde od nepamäti šľahajú zo zeme plamene. Príčinou zvláštneho javu, ktorý už opísal Marco Polo je to, že pod polostrovom Abşeron sa nachádza obrovské ložisko zemného plynu a na určitých miestach plyn presakuje cez pórovitú pôdu – teda ide o prírodný zdroj zemného plynu. Rovnako ako staré mesto Baku, aj Národný park Gobustan je súčasťou svetového dedičstva UNESCO – môžete tu vidieť mnohé prehistorické jaskynné kresby – petroglyfy. Asi pol hodiny jazdy od Gobustanu si môžete užiť ďalší zvláštny zážitok: oblasť okolo bublajúcich bahenných sopiek je ako na cudzej planéte. Oplatí sa vyskúšať bahenný kúpeľ – vraj má liečivé účinky.

AMI MÉG ÉRDEKELHET