Egyedülálló légi fotók a Balatonról

A Bakonyi Csillagászati Egyesület elképesztő felvételeket készített 30 640 méter magasságból.

balaton
Az Űrbatyu II. ballont augusztus 20-án Várpalotáról küldték fel a csillagászok.

Az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án délelőtt szállt fel az a bizonyos ballon, amelynek útját 5 autóból, úgynevezett APRS-jeladón keresztül követték a csillagászok, így interneten is bárki követhette az eseményeket. A cél az volt, hogy még ebben az évben elérjék a 30 kilométeres magasságot (a sztratoszféra szélét), ami sikerült is, hiszen végül 30 640 méternél (Tamási városa felett) durrant ki a ballon, ahonnan gyorsan ereszkedni kezdett. A műszerek dél körül értek földet valahol Dúzsnál. A kísérletben részt vevő szakemberek jeladók, valamint GPS segítségével megkeresték a batyut, és megvizsgálták, milyen mennyiségű és minőségű felvétel készült, és egyáltalán túlélték-e az utazást. Szerencsére minden a tervek szerint alakult, így az Űrbatyu II. felvételeiben most mi is gyönyörködhetünk.

A bakonyi csillagászok eredetileg azzal a céllal hozták létre az Űrbatyu-programot, hogy a lehető legtöbb érdeklődő bevonásával, minél hatékonyabban tudják megszerettetni a tömegekkel a csillagászat, az űrkutatás, az űrhajózás színes világát.

„Tavaly az Űrbatyu I.-gyel már tettünk egy kísérletet, akkor csaknem 27 km magasra jutottunk, és sikerült egyedi képeket készítenünk a Balatonról. Idén újabb ballont terveztünk a levegőbe juttatni, az Űrbatyu II.-t, amellyel célunk (a teljesség igénye nélkül) a tavalyi magasságunk megdöntése, illetve új műszerek (többek között egy 360 fokos kamera) kipróbálása volt„ – írják a Bakonyi Csillagászati Központ Facebook-oldalán.

Az Űrbatyu II. legjobb felvételeit itt nézheted meg


AMI MÉG ÉRDEKELHET