​Mesto v sopečnom údolí, kde sa môžete hojdať „nad svetom"

Zážitok na celý život.

Baños de Agua Santa, mestečko s necelými 15 000 obyvateľmi, ktoré sa nachádza na okraji povodia Amazonky uprostred Ekvádoru, je známe najmä vďaka hojdačke, možno jedinej svojho druhu na svete. Pôvodne bola postavená na osobné účely, ale stala sa jednou z najzaujímavejších ekvádorských atrakcií.

Uprostred Ekvádoru, na vrchole ekvádorských Ánd, nájdu návštevníci malú drevenú chatku, ktorú postavil Carlos Sánchez, najstarší člen Ekvádorského geofyzikálneho inštitútu. Oblasť okolo budovy, ktorá sa nachádza v nadmorskej výške viac ako 2 600 metrov, je vlastne seizmické observatórium, ktoré Sánchez zriadil, aby mohol pozorovať okolitú sopku Tungurahua.

K jednej z najničivejších erupcií tejto aktívnej sopky došlo v roku 2006, ale skutočnú slávu jej priniesol až rok 2014. Vtedy už Sánchez nainštaloval hojdačku na strom vedľa stanice, aby povzbudil svoje vnúčatá k návšteve, a dvaja členovia turistickej skupiny ju chceli vyskúšať.

Kým sa však mladí ľudia hojdali nad mrakmi, vybuchla Tungurahua.

Pred útekom turisti rýchlo odfotili oblak popola, ktorý vystrelil tisíce metrov do vzduchu a neskôr získal cenu vo fotografickej súťaži časopisu National Geographic.

Fotografia sa čoskoro stala virálnou a odvtedy turisti chodia na horu, len aby si hojdačku vyskúšali. Hoci ide nepochybne o jedinečnú atrakciu, Baños toho ponúka oveľa viac.

Napríklad vďaka sopke Tungurahua sa v oblasti nachádza niekoľko termálnych prameňov, ktoré samozrejme využívajú kúpeľné zariadenia vybudované v zelenom prostredí tunajšieho pralesa. Pôvodný názov obce Baños de Agua Santa (v preklade „Kúpele svätej vody") odkazuje na horúcu vodu a patrónku obce, Pannu Máriu.

Miestni obyvatelia veria, že Nuestra Señora de Agua Santa (Panna Mária Svätej vody) chráni dedinu a údajne sa zjavuje pri vodopádoch v tejto oblasti. Preto nie je prekvapujúce, že miestny gotický kostol, ktorý je pútnickým centrom, nesie jej meno.

Najobľúbenejšie kúpele sa nachádzajú na úpätí vodopádu Cascada de La Virgen, ale je tu aj malá svätyňa.

Inak je oblasť plná vodopádov a turistických chodníkov, ale turisti si môžu vyskúšať aj zipline, jazdu na koni, horskú cyklistiku, jazdu na kajaku a rafting. Ak chcete získať nádherný výhľad, prejdite sa na vyhliadku Božie ruky nad mestom.

Smerom na východ od dediny sú obľúbenými turistickými miestami napríklad vodopády známe ako Diablov kotol a vodopády Machay a odvážni návštevníci si môžu vyskúšať svoje schopnosti v dobrodružnom parku Río Blanco.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET