A varázslatos burgonya

Leves, rágcsálnivaló és főétel. Szeretünk, krumpli!

Fotó: Shutterstock

A „földi alma”, avagy a szegény emberek kenyere – ez a burgonya, vagy hétköznapi nevén a krumpli. Alapélelmiszernek tekinthető, de felhasználják a gyógyszeriparban és a szeszgyártásban is.

A burgonya Közép- és Dél-Amerikából származik, Európába csak a spanyol felfedezők hozták be a 16. század közepén. Érdekesség, hogy a kontinensünkön eleinte nem aratott túl nagy sikert, sokáig inkább csak dísznövényként tartották. Csak a 18. században kezdték el tömegesen termeszteni – mindannyiunk legnagyobb örömére. Ha gyorsan szeretnénk valami finomat főzni, egészen biztos, hogy a konyhai varázslat ezekkel a gömbölyded gumókkal kezdődik. Olyan sokféle étel készíthető belőle, hogy szinte nincs is olyan háztartás, ahol ne lapulna legalább néhány szem krumpli a kamrában.

​Tojással töltött sült krumpli

A krumplit héjában megfőzzük, és hosszában levágunk belőle egy vékony szeletet. Egy kanállal óvatosan kikaparjuk a belsejét úgy, hogy maradjon egy kis kérge a krumplinak. A kikapart krumpli belsejét megkenjük olvasztott vajjal és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A sajtot lereszeljük, egy keveset félreteszünk belőle, majd a többit a krumpli belsejébe szórjuk. A sonkát és az újhagymát apróra vágjuk és rárakjuk a sajtra. Ezután minden krumpliba tojást teszünk úgy, hogy a sárgája egészben maradjon, majd sózzuk, borsozzuk, és még a tetejére teszünk egy kevés sajtot, esetleg újhagymát vagy sonkát. Előmelegített sütőben megsütjük. Fogyaszthatjuk reggelire, vacsorára vagy ebédre köretnek húsokhoz.

Fotó: Shutterstock

​Tárkonyos krumplileves

A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk. A megtisztított sárgarépát, zellert és petrezselymet kisebb darabokra szeleteljük. A húst és a zöldségeket edénybe tesszük, hozzáadjuk a felaprított hagymát és a fokhagymát is. Felöntjük vízzel, ízlés szerint teszünk bele tárkonyt, majd sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön főzzük. Ha a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és puhára főzzük. Végül állandó kevergetés mellett hozzáöntjük a tejszínt és az előzőleg kevés forró levessel simára kevert tejfölt is. Az egészet jól összeforraljuk, tálaláskor petrezselyemzölddel megszórva kínáljuk.

Fotó: Shutterstock

Egy kis gombát is beledobhatunk...

​Pulykás tepsis krumpli

A krumplit, a hagymát, a sárgarépát megtisztítjuk és cikkekre, illetve karikára vágjuk. A tepsibe olívaolajat öntünk, majd belerakjuk a feldarabolt zöldségeket. Ízlés szerint ételízesítővel megszórjuk. A pulykamellet felszeleteljük, megsózzuk és a zöldségek tetejére tesszük. Megrakjuk karikára vágott paprikával, végül az egészet megszórjuk őrölt borssal, rozmaringgal, és ráreszeljük a fokhagymagerezdeket. Kevés vizet öntünk alá, és alufólia alatt előmelegített sütőben sütni kezdjük. Ha a pulykahús már megpuhult, levesszük róla az alufóliát, egy kevés tejjel meglocsoljuk, és addig sütjük, amíg szép pirultas színt kap.

​Sajtos-sonkás burgonyakorong

A burgonyát héjában puhára főzzük és kihűtjük. Közben a sonkát apróra vágjuk, és a sajtot lereszeljük. A kihűlt burgonyát szétnyomjuk, hozzáadjuk a sonkát, a sajtot és a tojást. Sózzuk, borsozzuk, majd alaposan elkeverjük. A masszából korongokat formázunk és forró olajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Fogyaszthatjuk magában vagy köretként is.

Fotó: Shutterstock

​Mákos-mézes nudli

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és annyi sós vízben főzzük, amennyi ellepi. Ha megfőtt, még forrón áttörjük és langyosra hűtjük. A kihűlt krumplit összegyúrjuk liszttel, tojással és zsírral, majd kis nudlikat készítünk belőle. A nudlikat forrásban lévő vízben kifőzzük. Ha feljönnek a víz tetejére, kiszedjük, leöblítjük és egy edényben melegen tartjuk. Fahéjjal, porcukorral és mézzel elkevert darált mákkal összekeverjük és tálaljuk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET