BARCELONA OBMEDZUJE TURISTOV

Obyvatelia vyše 1,6-miliónovej Barcelony už roky bojujú za lepšie životné podmienky vo vlastnom meste. Do katalánskej metropoly totiž každý rok zavíta asi 20 miliónov turistov.

Foto: Shutterstock

V minulosti sa podarilo obmedziť počty návštevníkov v niektorých barcelonských atrakciách. Najnovšie zaviedli stropy na počty turistických skupín v uliciach a na vybraných verejných priestranstvách. Opatrenia platia počas šesťmesačnej skúšobnej doby.

Jednosmerné pešie ulice a koniec megafónov

Foto: unsplash

Medzi opatrenia sa zaradil aj zákaz používania megafónov pre sprievodcov veľkých skupín, ktorí musia namiesto nich používať slúchadlá. Na uliciach bol zavedený systém jednosmernej pešej premávky, aby nedochádzalo k spomaľovaniu toku ľudí na preľudnených miestach. Všeobecne sú skupiny limitované na maximum 30 ľudí a návštevu 24 ulíc a námestí. Tento počet sa v malých uličkách znížil na polovicu.

Viac policajtov, menej alkoholu

Foto: Pexels

Viac turistov znamená aj viac kriminality a preto ste v uliciach Barcelony našli počas leta o 12% viac uniformovaných strážcov poriadku. Aby sa predchádzalo nadmernému pitiu alkoholu, v all-inclusive rezortoch sa denný prídel na osobu obmedzil na šesť drinkov za deň.

AMI MÉG ÉRDEKELHET