Beckó legendás romjai

A bolond vára, ahol veszélyes a kígyómarás

Fotó: 123RF

Szlovákia nyugati felében, a Vág folyó közelében van egy község, melynek nevét egy mesének köszönhetően mindenki ismeri: Beckó. A falu a várról kapta a nevét, mely egy meredek, ötven méter magas sziklaszirt tetején trónolva évszázadokig őrizte a vidéket.

A Vág bal partján, Vágújhelytől néhány kilométerre fekvő Beckó területén már a korai bronzkorban is volt egy település. A várat valószínűleg a 12. században építették, első írásos emléke 1205 körülről származik, azonban a vár alatti település és annak plébániája a pápai tizedjegyzékben csak 1332-ben szerepel először. 1520-ban viszont már vásártartási joggal is rendelkezett, a 17. században pedig posztógyártók, csizmadiák és molnárok céhei működtek a településen.

Beckó vára

Fotó: 123RF

Szlovákia egyik legrégebbi vára, amelyet a legenda szerint a nagy hatalmú Stibor vajda építtetett Beckó nevű bolondjának. A meredek sziklacsúcsra épült várat az 1241-es tatárjárás idején sikeresen megvédték a mongol lovasságtól. Az 1300-as években Beckó sem kerülte el Csák Máté kapzsiságát, és csak a nagyúr halála után szállt vissza a királyi koronára. Fénykora 1388 körül indult el, amikor Luxemburgi Zsigmond Stibor vajdának ajándékozta. A vajda gyönyörű gótikus lakóhellyé változtatta a várat. A török 1599-ben sikertelenül ostromolta, a kurucok sem tudták elfoglalni, a Rákóczi-szabadságharcot is épségben átvészelte, azonban 1729-ben a faluban kialakult tűzvész átterjedt a várra is, amely kiégett. A tulajdonosok sorsára hagyták, és többé már nem építették újjá. A várromot 1996-ban konzerválták, megerősítették és megnyitották a nagyközönségnek.

A vár legendája

Fotó: 123RF

A várat övező legenda szerint Stibor vajda egy vadászat alkalmával széles jókedvében megígérte az őt megnevettető bolondjának, Beckónak, hogy bármit is kér tőle, azt teljesíti. A bolond egy várat kért a vajdától a meredek szikla tetejére. A vajda megépíttette a várat, így vált valóra egy bolond álma. Azonban a vár annyira megtetszett a vajdának, hogy a bolondnak ajándékozott egy másik várat az újért cserébe. (Más források szerint annyi aranyat adott neki, amennyi a súlya volt.) Egy napon az egyik öreg szolga megütötte (vagy megölte) a vajda legkedvesebb kutyáját, aki ezért az idős embert letaszíttatta a vár fokáról. Az öreg szolga még előtte azt mondta a vajdának, hogy egy év múlva ő is követni fogja őt a mélybe. Így is lett: egy évvel később a vajda szemét megmarta egy kígyó, ő pedig fájdalmában a vár fokára rohant, ahonnan a mélybe zuhant.

Beckói látnivalók

www.instagram.com

A településen található emlékhelyek közül kiemelkedik a kegytemplom, melyet még 1300 előtt emeltek Szent István király tiszteletére, ma pedig Mária ünnepekor búcsújáró hely. Az egyhajós templom egy gótikus kőépület, melyet a 18. században átépítettek. A jobb oldali mellékoltáron egy fa Madonna-szobor található. A hajó déli falához csúcsíves nyílással egy kápolna kapcsolódik.

Az Ambrovec kúria az egykori jobbágyváros történelmi magjához tartozik. A nemesi Dubnický család építtetett egy reneszánsz stílusú, kétemeletes, téglalap alaprajzú épületet a jó állapotban fennmaradt középkori erődfal egy részéhez a 17. század első felében. A kiállítótérben a látogatók megtekinthetik a beckói vár régészeti leleteit, köztük Stibor vajda címerét, valamint a gótikus és a reneszánsz csempéket. A régészeti leletek bemutatóját a beckói vár romjainak nagyméretű makettje zárja.

AMI MÉG ÉRDEKELHET