Prečo by ste mali behať aj v zime a ako na to

Miernejšie zimy vám možno do hlavy dali chrobáka: Ozaj sa musí behanie na zimu prerušiť? Dá sa behať aj v zime? Odpoveďou je, že sa to nielen dá, ale dokonca aj odporúča. A ak začnete behať už dnes, budete prekvapení svojou kondičkou, keď sa na jar oteplí.

Foto: Shutterstock

V zime naše bežecké topánky zvyčajne zakryje pavučina, no nemusí to tak byť. Chlad a dokonca ani sneh nemusí byť pre beh prekážkou. Pochopiteľne, nebudete robiť svoje osobné rekordy, ale v zime ide o to skôr si naklusať kilometre, než behať dobré časy. Pomaly, opatrne a trpezlivo si vybudujete slušný základ, ktorý už len vyšperkujete v momente, keď sa ohlásia jarné dni. Ako teda na to?

Správne sa oblečte 

Dobre sa obliecť je pochopiteľne alfou a omegou toho, či bude váš beh príjemný alebo bude utrpením. Nechcete, aby vám bola zima, no ani príliš teplé oblečenie, a teda aj spotenie nie je riešením. Pozrite sa na to, koľko je stupňov, a na beh sa oblečte, akoby bolo o desať stupňov viac. Radšej, nech je vám zo začiatku chladnejšie, no uvidíte, ako sa telo po chvíli zahreje. Oblečte si bežecké alebo zateplené bežecké nohavice, termobielizeň, športové tričko a vrchnú vrstvu – športovú bundu. Na nohy si dajte kvalitné bežecké ponožky a ideálne topánky s goretexovou vrstvou. Ak si také neplánujete kúpiť, majte aspoň trailové bežecké topánky, ktoré majú drsnejší dezén, vďaka ktorému sa nebudete na snehu šmýkať. Oproti letu nezabudnite na čelenku či športovú čiapku a tiež tenké športové rukavice.

Neodfláknite rozcvičku 

Tri natiahnutia chrbta a nôh – a bežíme. Poznáte to? Slabá rozcvička je chybou pri akomkoľvek behu, no v zime je ešte podstatnejšia. Po poriadnom natiahnutí sa svaly zohrejú a aktívna rozcvička skákaním či behom na mieste vám rozpumpuje srdce i pľúca na prevádzkovú rýchlosť. Tak vybehnete bez toho, aby vás chlad ochromil a budete zohriati, kým si telo vyrobí z toho, čo ste jedli, dostatočné teplo behaním. Jeden malý tip na to, aby vaša rozcvička nebola prikrátka – ak máte slúchadlá a beháte s hudbou, celá prvá pesnička by mala byť o rozcvičovaní sa.

Zmeňte časy behania 

V dlhých teplých letných dňoch sa dá ísť si zabehať skoro ráno či neskoro večer. V zime sa však skoro stmieva, nehovoriac o ochladení v ranných a večerných hodinách. V Škandinávii majú zimný zvyk, že svoj pracovný deň prerušia napoludnie – keď je najviac svetla a tepla – a idú na prechádzky, do prírody či zabehať si. Ak vám to práca a život umožňujú, prispôsobte sa tomu aj vy a vyrazte za behom okolo 11. hodiny doobeda. Raňajky už máte strávené a obed vás ešte nebude ťažiť v žalúdku. Po dobrej sprche a obede sa budete cítiť nanovo naštartovaní na druhú polovicu dňa.

Sledujte počasie 

Ani v zime sa nemôžeme spoľahnúť na stabilný ráz počasia. Jeden deň sneží, druhý sa všetko roztopí. Jeden deň prší, v iný zas silno fúka. Sledovať počasie na nasledujúce dni sa vám oplatí, aby ste mohli svoje behy plánovať. Počas najlepšieho počasia si choďte zabehať a keď sa vonku čerti budú ženiť, dajte si regeneračný deň alebo si zacvičte doma cviky na posilnenie nôh a jadra tela.

Buďte na očiach

Foto: unsplash

V zime je nadovšetko dôležité, aby ste vždy boli videní. Cez deň noste fluorescenčné oblečenie, za šera a radšej za každých okolností aj reflexné prvky. V obchode dostanete aj bežecké svetlá, predné aj zadné, aby ste videli a najmä – boli videní. Hoci vám môže sneh znepríjemňovať beh a tempo, zabudnite na priemerné rýchlosti za kilometer, užívajte si čas vonku aj najpomalšími behmi svojho roka – a budujte tak svalovú pamäť a výdrž, ktorú zúročíte už o pár mesiacov.

AMI MÉG ÉRDEKELHET