Brusel – mesto piva a čokolády

Mnoho ľudí vníma Brusel ako miesto, kde sa všetko odohráva okolo politiky. Hlavné mesto Belgicka je však oveľa vzrušujúcejším miestom, kde nájdete úžasné výtvarné umenie a architektúru, nádherné parky a samozrejme kvalitné pivo a čokoládu.

Foto: Drive Magazine


Atomium

Foto: Drive Magazine

Atomium je jednou z najobľúbenejších atrakcií v Bruseli. Sférická, pôsobivá štruktúra zobrazuje molekulu železa zväčšenú 165-miliárdkrát. Atomium bolo postavené pri príležitosti Svetovej výstavy v Bruseli v roku 1958, ale svoju popularitu si odvtedy drží neustále. Deväť gúľ je prepojených dvadsiatimi rúrami a výťah v strednej rúre dopraví turistov do najvyššej sféry, odkiaľ sa otvára panoramatický výhľad na mesto a jeho okolie. V Atomiu je najvzrušujúcejšia retro výstava zobrazujúca 50. roky minulého storočia, ale zúčastniť sa môžete aj vedeckých programov.

La Grand-Place: srdce mesta

Foto: Drive Magazine

V Bruseli sa sotva nájde turista, ktorý by nenavštívil známe hlavné námestie, ktoré je zapísané do svetového dedičstva UNESCO. Dominantou Grand-Place je gotická radnica, ktorá je obklopená honosnými sídlami cechov – samozrejme, nechýba ani cech pivovarníkov, ktorého budova funguje ako múzeum. Večne rušné námestie je veľmi obľúbené nielen medzi turistami, ale aj medzi domácimi. Cez víkendy sa tu schádzajú mladí ľudia, aby pri pive diskutovali o veľkých otázkach života.

Manneken Pis

Foto: Drive Magazine

Jeden zo symbolov Bruselu, Manneken Pis, sa nachádza pár krokov od námestia Grand-Place. Približne pol metra vysoká bronzová socha zobrazuje chlapca cikajúceho do fontány – zvyčajne vodu, ale pri zvláštnych príležitostiach napríklad pivo alebo víno. Socha je často oblečená v rôzných kostýmoch. Manneken Pis má v šatníku takmer 1000 kusov oblečenia.

Múzeum piva (Beer Museum)

Foto: Beermuseum.be

V múzeu piva na Grand-Place 10 v paláci bývalej burzy autenticky ilustrujú staré sudy, nádrže na pivo, starožitný porcelán a príslušenstvo z hostinca z 18. storočia to, čo nazývame belgická pivná kultúra. Samozrejme, nemôže chýbať ani degustácia, keďže v múzeu, ktoré vzniklo spoluprácou 104 belgických pivovarov, je aj pivný bar.

Delirium – bar svetových rekordov

Foto: Deliriumvillage.com

Ak si chcete pri návšteve Bruselu vypiť dobré pivo, Delirium je to pravé miesto pre vás. Pozostáva z pivného baru, útulnej krčmy vhodnej na zhováranie sa a klubu, ktorý je zameraný hlavne na párty. V roku 2004 bolo Delirium zapísané do Guinessovej knihy rekordov – ponúka totiž najviac druhov piva na svete. Na nápojovom lístku je 2000 druhov piva a už vopred vám prezradíme, že vybrať si bude ťažké!

Múzeum čokolády

www.youtube.com

Chocostory Brussels Rue de l'Etuve

Okrem piva je ďalším svetoznámym produktom belgická čokoláda. Vysokokvalitnú belgickú čokoládu aj dnes vyrábajú ručne v malých dielňach remeselníci čokolatiéri (chocolatier) a predáva sa čerstvá vo vlastných obchodoch. V Bruseli je veľa čokolatiérov, ich typickými výrobkami sú pralinky v tisíckach rôznych tvarov a príchutí, ale kúpiť si môžete aj čokoládové figúrky, prívesky, čipky, domčeky a dokonca aj ploty.

Prechádzkou z námestia Grand-Place smerom k Manneken Pis sa oplatí zastaviť v múzeu Choco-Story (Musée du Cacao et du Chocolat de Bruxelles), kde sa dozviete viac o histórii čokolády. V multimediálnom múzeu môžete pozorovať, ako sa kakaové bôby premieňajú na čokoládu, keď sa ponoríte do virtuálnej reality (VR). Keď sa vrátite do fyzickej reality, môžete si pozrieť ukážku čokolatiériov a zúčastniť sa aj ochutnávky.

Foto: Drive Magazine

Nezabudnite si kúpiť tradičné belgické vafle.

AMI MÉG ÉRDEKELHET