A világ egyik legszebb látványossága egy óriási lyuk

A Great Blue Hole nemcsak Belize legszebb látnivalója, de a világ egyik legkülönlegesebb természeti csodája – egy tengeralatti víznyelő.

Fotó: Getty Images

A világ egyik legnépszerűbb búvárhelye, de ejtőernyősök, hobbipilóták, és egyéb extrémsport-rajongók is kifejezetten ezért a gyönyörű színű természeti csodáért utaznak de.

A Belizeváros mellett található Nagy Kék Lyuk nevű víznyelőt a legendás elfedező, Jacques Cousteau lelte meg 1971-ben, Calypso nevű hajóján a luk fölé navigált. A Karibi-térség egyik atolljában található ez a búvárparadicsom (a világ top 10 búvárhelyének egyike), amely egy 300 méter átmérőjű és 124 méter mély víznyelő, nagyjából 70 kilométerre a parttól.

Geológiai szempontból is egy ritka képzödmény ez a víz alatti barlang, ugyanis a luk a jégkorszak alatt képződött, amikor a tengerek szintje sokkal alacsonyabb volt a mostaninál, ez a víz alatti barlangrendszer igencsak egyedi. A cseppkőbarlangot akkor árasztotta el a víz, amikor a tenger szintje emelkedni kezdett. A mélyből felhozott karsztkövek elemzésénél nemcsak az derült ki, hogy ezek annak idején még száraz barangokban képződtek, hanem az is, hogy a földtani mozgások, elcsúszások is voltak itt, hiszen egyes függőleges cseppkövek 5 fokban dőlnek.

Természeti csapások alakították

Fotó: Instagram

A víznyelőt 1997-ben mérték meg, azóta is hivatalosan 125 méter mély. A Nagy Kék Lyukról több misztikus történet is napvilágot látott már: a helyieknek fontos, hogy nagyjából érintetlen maradjon a barlang, éppen ezért, amikor egy 2018-as kutató expedíció lent járt, és megtaláltak emberi tárgyakat, amelyek valószínűleg elveszett búvárokhoz, kalandorokhoz tartoztak – a kutatók mindent érintetlenül ott hagytak a víz mélyén. Persze ahogy a törvény előírta, jelezték a hatóságoknak, hogy mire bukkantak.

A tudósok 150 000 és 15 000 év közé teszik a barlang kialakulását, és a közetformákból arra következtettek, hogy a maják idejében ezen a környéken hatalmas viharok, óriási hurrikánok pusztítottak – a helyi legendák talán ide is visszavezethetők, a maják féltek az istenek haragjától, azaz a viharoktól.

Csak tapasztaltaknak

Fotó: Instagram

Akár hobbi, akár profi búvárként érkezik ide valaki, alaposan tanulmányoznia kell a helyszínt merülés előtt, amatőröknek is jegyzett 24 merülésen kell túlleniuk, hogy itt megcsodálhassák a víz alatti cseppkőbarlangot. A következő videóban a kutatóbúvár el is mondja, hogy a furcsa természeti képződményben, bizonyos mélység után, 90 méternél mélyebben nincs oxigén, viszont van rengeteg mérgező kén-hidrogén. Ez a méregtakaró nem engedi, hogy ennél mélyebbre oxigén jusson, így csak kevés élőlény marad meg. Ez az adottság egyébként az élővilágot is meghatározza a mélységben. A 2018-as expedíciónak egyébként az volt a célja, hogy lejussanak a luk aljára és 3D-s képet készítsenek a lyuk és a barlangok formájáról.

Mi rejlik a látványos Nagy Kék Lyuk alján?

youtu.be

What's At The Bottom Of The Great Blue Hole?
AMI MÉG ÉRDEKELHET