Nem akarsz beteg lenni? Kirándulj télen!

5 ok, amiért a hidegben, szabad levegőn töltött mozgás segít egészségesen átvészelned a telet.

Fotó: Shutterstock

Túl könnyű a négy fal között maradni hidegben, pedig ha kimozdulsz, azt meghálálja az immunrendszered. Két dolog elmaradhatatlan a téli kiránduláshoz: a technikai öltözék és a motiváció.

1. Ne hagyd, hogy bezáruljon a világ!

Ha télen sokat vagy a négy fal között, akkor néha lehet olyan érzésed, hogy szorongsz valamitől, vagy túl sokáig ébren tartanak a gondolataid. Az alvásproblémákra és a feszültség levezetésére az egyik legjobb mód a mozgás. Télen pedig különösen fontos, hogy mindig jó formában legyél, mert rengeteg féle vírus és betegség kering, és kipihenten, kisimultan könnyebben tudsz védekezni ellenük.

Mielőtt útnak indulsz a csúszós, latyakos tájakon, szerezd be ezeket a kellékeket!

2. Minden héten egy túra a doktort távol tartja

Ha sokat ülsz, akkor kifejezetten szükséged van legalább heti egy nagyobb kirándulásra – persze az ideális heti 3, legalább 30 perces edzés lenne a legjobb, de ha erre nem tudsz időt szorítani, akkor hétvégén menj egy nagyobb túrára, amiben van emelkedő is és legalább 15 kilométeres a táv. Persze sokkal élvezetesebb lesz, ha van célja a távnak: mondjuk egy kilátó, hegytető, barlang, befagyott vízesés stb. Ha picit megerőlteted magadat, annál jobbat teszel a tüdődnek és a vérkeringésnek.

Kirándulási tippeket itt és itt találsz!

3. Pihentesd a szemed és a fejed!

www.instagram.com

Ha monitor előtt végzed a munkádat vagy közelre kell nézned folyamatosan, akkor a túrázás azért is jó, mert a távolba meredés – akár bambulás – pihenteti a szemedet és az idegrendszert. Igaz, télen, nemcsak a nyugtató zöld színű táj tárul elénk, helyette más szépségeket láthatunk: deres, havas lombokat, jég alól kikandikáló színes bogyókat, havas hegyeket.

4. Bizonyítottan meghosszabbítja az életet

Te is biztosan megtapasztaltad, hogy a járvány miatt sokkal kevesebb társasági program van, főleg télen. Kevesebb szülinap, buli, koncert, közös vacsorák – a rég nem látott barátaiddal és családtagjaiddal például szuper közös program lehet, ha minden hónapban fixen szerveztek egy közös kirándulást. A társas kapcsolatok ápolása legalább olyan fontos az egészséghez, mint a fizikai fittség! Mindenki bedobhatja a túraötleteit, amiből válogattok – a rendszeres kirándulásnak olyan előnye is van, hogy jobban megismered az ország természeti szépségeit.

5. Téged mi motivál?

Ha feszegeted a határaidat a természetben, az a mentális egészségedre nagyon jó hatással van. Ez nem azt jelenti, hogy téli teljesítménytúrákra kell jelentkezned, sőt akár le is lassulhatsz, a lényeg, hogy egyensúlyba kerülj. Ha neked a gyorsaság a kihívás vagy a megtett út hossza, akkor abban leld meg a motivációt. Vagy ha eddig utáltad a hideget és most képes vagy akár 2-3 órát is kint tölteni anélkül, hogy elátkoznád a helyzetet, máris fejlődtél. Ha fázós vagy, akkor szerezz be technikai alsóruházatot, ami elvezeti a nedvességet, így biztosan nem fogsz fázni és megfázni. Nagyon fontos még a meleg, bélelt, vízálló lábbeli is, hogy komfortosan érezd magad. Ha a téli kirándulás mégsem lett a kedvenced, nem probléma, ott van még mozgásnak a szánkózás, a korcsolyázás és a síelés is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET